• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Tevhid ve nifak pazarındaki dost(luk)
16/10/2017

Tevhid ve nifak pazarındaki dost(luk)

Dost, insanın kendisi gibi bildiği ve kendisine en yakın gördüğü cândır. Şahdamarından daha yakın bir dost da vardır ki, o da En Yüce Dost el’Velî’dir. O, kendisine inananları, yalnız bırakmaz, yardımcı olur, destek verir, sever ve dost edinir. Gerçek anlamda dost, yalnız Hâlık’tır ve O’nun elçisi ümmetin tâbi olduğu nebevî liderdir.

“Allah (c.c) inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır.” (Bakara, 257)
“Sizin dostunuz ancak Allah’tır (c.c.), Resûlüdür (s), iman edenlerdir.” (Maide,55)

Hakikî Dost Allah’tır

O Allah ki, kendisine samimiyetle itaat edenlerin hakikî Dostu’dur. Emrettiklerini yapma ve yasakladıklarından kaçınma hassasiyeti arttıkça, el-Vedûd’un (Çok Çok Seven) dostluğu, sevgi ve muhabbeti fazlalaşır, bereketlenir.

Allah (c.c) takvâ sahiplerinin dostudur.” (Casiye,19)

Övülmeye en lâyık olan Allah, gerçek ve saf dost, yegâne Aşkın Varlık’tır. Kendisine güvenilecek, Velî, Azim Olan Allah’tır. Velî gibi Mevlâ da dost, arkadaş, mâlik, efendi, köle, azat eden, azat edilen, yardım, ortak, komşu, hısım sahip gibi anlamlarla zengin karşılıklar bulur. (Fahreddin Razî)

Taif Duasının Yürek Sızlatan Dost(luk) Sözleri


Taif zâlimlerinin kendisine yönelik maddî ve manevi taciz ve saldırılarına karşı, Hz. Peygamber (s), En Yüce Dost’una sığınır. Dostun Dost’undan isteyeceği neler varsa, hatta daha ilerisini bütün içtenliğiyle gösteren Taif duasını yapar:

“Ya Rabbî, kuvvet ve kudretimin en zayıf haliyle, elimdeki çâre ve vasıtaların en basitiyle, insanların gözünde ifade ettiğim en hafif şahsiyetimle senin huzurunda sana yalvarıyor sana sığınıyorum, ya Erhamerrâhimîn!... Sen sıkıntı ve zulüm ve altında zayıf düşmüş olanların Rabb’isin. Sen benim Rabb’imsin. Sen beni kimlerin eline bırakıyorsun?! Beni sertlik ve haşinlik içinde karşılayan bir yabancıya mı? Gerçekte benim üzerime çöken bu musibet ve eziyet, şayet senin bana karşı gazap ve öfkenden ileri gelmiyorsa, ben buna aldırış etmem ve gönülden tahammül ederim. Fakat senden gelecek bir himaye ve koruyuş, her zaman çok daha hoştur. İster bu dünyada, ister ahirette, her işi nizamlayan ve karanlıkları (cehâleti) aydınlığa boğan Senin yüzünün nuru altında, inecek gazabın yahut musallat olacak öfkenden kaçıp korunabileceğimi bir melce’ arıyorum. Sen hoşnut oluncaya kadar benden gelecek tevbe ve istiğfara sen layıksın. Kuvvet ve kudret ancak Senden’dir.” ( İbn Hişâm, es-Siyretü’n-Nebeviyye, I, 420)

Dolayısıyla gerçek dost, sevgi ve muhabbetinin ölçüsü olarak, kardeşini ve sevdiğini başkasının eline terk etmeyendir. Varlığı pahasına ona sahip çıkıp, onu koruyandır. Dostlukta korumak, her dâim yardım etmek ve yalnız bırakmamak esastır.

Sıkıntılı Anlarda Kalpteki Sonsuz Güç ve Kudret


Dost, kardeşini düşmanların eline bırakmaz. Hiç kimsenin, dost ve arkadaşın olmadığı yerde, Âlemlerin Rabb’ı en yakın Dost’tur.

O, karanlıklar gecelerde, yüreklerin ağırlaştığı zamanlarda, zihinlerin buğulandığı anlarda, gözlerin acı ve ıstırap yaşlarını döktüğü sessiz vakitlerde mü’minlerin kalbindeki sınırsız güç ve kudret sahibi olan Azim Olan Allah’tır.

Fitne ve Nifak, Dostluğun Zehridir


İnanan erkek ve kadınlar, evlilik sözleşmeleriyle dostluğun sözleşmesini kayıt altına alıp mutluluğun zirvesini yaşarlar. Onlar arasındaki fitne ve kargaşalık, aile ve toplumda “büyük bozgunlar”ın çıkmasına sebebiyet verir. Fitne ve nifak, dostluğun zehridir. Dostluğun panzehri ise, affetmek, tahammül etmek, görmemezlik gelmek ve sabır göstermektir. Bu özellikler, mü’min olmanın da temel şartlarıdır.

Dostluğun Temeli, Samimiyettir

Mü’minler, inananların dostudur. İnanmayanların dostluğuna tâlip olan gâfiller, Allah’ın dostluğundan umudunu kesmiş olanlardır. Dost edinmenin temeli, ihlas ve samimiyet taşlarıyla örülü ve döşelidir.

Dost olmayan, muhatabının sıkıntı içerisinde debelenmesini ister ki, kendisine alan açılsın. Onların öfkeleri, sözleriyle gerçeklik kazanır, yüreklerinde sırladıkları kinleri, dillerinden zâhir olur. Yine de yüreklerinde sarmaladıkları şerlerin bütünü açığa çıkmaz.

“Dostluk” Ölçüsü Çıkar ve Menfaat Olanlar


İnanmayanlara gelince, onlar ancak inanmayanların dost ve arkadaşıdır. Mü’minlere dost gibi görünen nifak ehli ise, haz ve şehvetlerinin dostudurlar.

Çıkar ve menfaatler, onların “dostluk”larının ölçüsüdür. Maddî olanın fazlalaştığı yer ve zamanda, sahte dostluğun dili, onların lisanı haline dönüşür.

Nifak Pazarındaki Sahte Dostlar


Sahte dostlar için, yalan, övgü ve meddahlık, dünyevîlikle birlikte için daha büyük bir anlam kazanır. Sözde dostlar, heva, arzu, tutku ve ihtirasları için, çok az bedele “olmayan sahte dostluklarını” eşkıya ve nifak pazarında sata(bilirle)r. O halde hakikî dost ve yardımcı, Hakk Teâlâ ve O’nun dostlarıdır/velileridir.

Ebedî ve kalıcı âlem, hiçbir alış-veriş, şefaat ve dostluğun olmadığı günün gerçekleşeceği öteki âlemdir. O günün sıkıntılarından kurtuluşun sırrı, şeytan ve onun dostlarından uzak durmaktır. İblis ve ordusunu, Hakk ve Hakk’ın erenlerinin yerine koymamak, dostluğun gerçekleşmesi için samimiyet mikyasıdır.


Prof. Dr. Bayram Ali ÇETİNKAYA
http://www.mirathaber.com/prof-dr-bayram-ali-cetinkaya-tevhid-ve-nifak-pazarindaki-dostluk-79-2078y.html


956 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Mektep mabettir - 18/06/2021
Mektep, sadece duvarları, pencereleri, kapıları ve içinde sıraları olan cismanî bir yapı değildir.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam17
Toplam Ziyaret148179
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI