• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Dedemin Dükkânında Bayram
10/06/2019


05.06.2019 10:44

 

 

            Salih, hayırlı ve kullarını çok çok seven el-Vudûd, onlardan razıdır. Rahim Allah, tüm kullarının, hatta yarattığı tüm varlığın hayrını ister. Bu isminin tecellisi olarak ihsan, ikram, lütuf ve hediyelerde bulunur. Hakikatte sevilmeye en çok layık olan O’dur. Sevilen Bir’in (Tevhid) dostluğunu elde etmek ve onun için her şeye katlanmak, şereflerin ve makamların en büyüğüdür. En Yüce Dost’un dostluğunu kazanan, Allah adına, Allah için her şeyi sever; herkes de onu sever.

Sevme zamanlarının en güzel günleri, bayram vakitleridir. Hüdâ’nın verdiği iki bayram da Allah’ın inayetinin mutlak güzel neticeleridir. O’nun dilemesi, irade edip emretmesiyle bayram günleri kadim zamanlardan beri, en yüksek mutluluklara vesile olmuştur. Onların gecelerini ihya eden kalp, sürekli bir hayat halini yaşar ve hiç ölmez. Rahmet, dua ve tövbe, ‘bayram günlerinin ilk geceleri’ne bereket ve ruh katar.

Bayram, çocuklar için beklenen cennet günleridir. O günlerde çocuklar sevinç ve heyecanın zirvesini yaşarlar. Çocuklar için daha özel ve güzel olan bayramlar, İslâm dünyasında olduğu gibi ülkemizde de ortak muhabbet günleridir. Doğduğum şehir Konya’da ise, bayram ayrı bir güzeldir. Hz. Mevlânâ’nın Şems-i Tebrizî’yle dostluğu, şehrin ilçelerine, köylerine ve mahallerine kadar yansımış, bu muhabbet kokusu kalplere nakşolmuştur.

Ruhanî şehir Konya’nın ilçesi Yunak ise, bayramlarda hiç olmadığı kadar kalabalıktır. Yıllardır görünmeyen yüzler, arife gününün (ramazanın bitişiyle) buruk ve (bayramın gelişiyle de) sevinç vakitlerinde belirginleşir.

İşte bu doğduğum ilçedeki eski bayramların hazırlık aşamalarından bahsetmek istiyorum. Babamın babası Hacı Ali Dedem, 1338, yani 1922 doğumlu bir esnaftır. Kırk yıl manifaturacılık yapmıştır. Askerde okuma yazma öğrenmiş olup, hesabı üniversite mezunlarından daha kuvvetli, zeki ve erdemli bir insandı rahmetli Dedem. Tek parti döneminin baskıcı günleri, onun çok sevip âşık olduğu Kur’ân’ı öğrenmesinin yarım kalmasına sebep olmuştu. Ancak hayvancılıkla da uğraşan Hacı Ali Dedem, büyük bir sürü içindeki kuzuların hangi koyuna ait olacağını bilecek kadar mahir ve zeki bir Allah dostuydu. Bu maharetle Dedem, 65 yaşından sonra Kur’ân’ı öğrendi. 70 yaşında vefat ettiğinde (kendisi yazıp kaydettiği için biliniyor) yüz defa Kur’ân’ı hatim etmişti. Hastalığında ateşler içerisindeyken hiçbir Kur’ân ezberi olmamasına rağmen, ezbere okuyacak kadar ikramlara nail olmuştu. Onun Kur’ân’dan sonra en çok sevdiği diğer ibadet vardı ki, o da çocukluğundan beri aksatmadığı namazdı.

Mesleğinin manifaturacı olduğunu söylemiştim. Manifatura kelimesi, yeni nesil için garip ve bilinmeyen bir kelime olarak gelebilir. Zira bugün bu meslek dalı, yerini hazır giyime bırakmıştır. Sözlüklere göre manifatura aslında İtalyanca (manifattura) bir kelime olup, fabrika yapımı her türlü kumaş, bez ve dokuma malzemesi anlamına gelmektedir.

            Kelimelerin büyülü dünyasından çıkıp, hakikat âlemine geri dönelim. İşte bu bayramlara yakın zamanlarda, Dedem İstanbul Sultanhamam’dan satın alıp getirdiği en kaliteli Altınyıldız, Bahariye, Bossa gibi markalı, birbirinden güzel desenli kumaşları manifatura dükkânının ahşap raflarına dizip, bayram müşterilerinin beğenisine sunardı. Bu kumaşlar, yılın moda çizgilerini taşıyan gözde desenler içermekteydi aynı zamanda.

            Bayram yaklaşırken beni ve küçük kardeşimi ayrı bir heyecan kaplardı. Zira Dedem, her bayram (yılda bir veya iki defa), dükkânındaki birbirinden güzel kumaşların önünde bize sorardı: “Haydi birisini beğenin de terzi size elbise diksin”. Kumaşların pahalı ve kaliteli olanlarını, ben dükkânda sık sık onunla beraber olduğum için biliyordum. Ancak güzel Dedem, ucuz ve daha az kaliteli olanları seçmemiz için en ufak bir imada bile bulunmazdı. Biz de rengini/desenini beğendiğimiz en güzel ve pahalı olan kumaşı tercih ederdik. O da hiç tereddüt etmeden siyah büyük manifatura makasıyla yılların verdiği ustalıkla kumaşı keser ve diğer pamuk, astar, tela gibi malzemeleri de yanına koyup paketlerdi. Daha sonra bizi terziye gönderirdi. Yaşadığımız bu anlarla bayramdan önce bayramı Dedemin bu cömert hediyeleriyle yaşardık.

            Artık tarihe karışmış olan terziler ise, bayramların en ‘cilveli’ meslek erbabıydı. Her nedense bayramın sabahına kadar elbisenin dikimi bitmezdi ve biz bazı zamanlarda bayram sabahı, namazdan önce veya sonra alırdık dikilmiş elbiseyi…

Ama onu beklemek ve giymek gerçekten büyük bir heyecan yaratırdı küçük yüreklerimizde. Dedemin o içten, samimi, alicenap tavrıyla bize diktirdiği elbiseler, ne sıcaktı, ne rahattı, ne güzeldi. Hem bedenlerimizi örtüyordu, hem de ruhlarımıza dokunuyordu. Kalplerimizi ısıtıyor, erdemi ve sevgiyi gönüllerimize nakşediyordu.

Dedemin dükkânındaki bayramları özlüyorum. Dedemi ve onun samimi sohbetini daha fazla özlüyorum. Mekânın cennet olsun Hacı Ali Dedem…



908 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Eğitimin felsefesi, felsefenin eğitimi - 18/06/2021
Konuşmasını iyi bilmeyen gençler, düşünmeye faaliyetinde geniş bir bakış açısına sahip olamayacaklardır.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret185885
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI