• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Konya’daki ‘Gazi Veli’ Ladikli Ahmet Ağa (1)
14/08/2020


11.08.2020 00:01

 

Allah dostları, ömürlerini beşeriyete adamış sevgi insanlarıdır. Rıza makamından ayrılmayarak Allah’ın rızasını amaç edinirler. Mutluluk, onlar için Hakk’ın/el-Velî’nin ve istikametin yolunda dosdoğru bir hâl ile yaşamaktır. Emredildiği gibi, istikamet ehli olmak, Allah dostu veliler için mutlak bir ilkedir.

               İnsanlık, istikamet ve hakikatten ayrıldığında Hakk Teâla, onları hidayete ulaştırması için kitap ve elçi göndermiştir. Allah’ın Sevgili Elçisi’yle birlikte mesaj ve onu getiren peygamberlerin gelişi son bulmuştur. Peygamberlerle birlikte Rahman’ın sevgili kulları, velileri insanlığa ilahî prensipleri hatırlatmaya devam etmişlerdir. Bu velilerden birisi de hiçbir tahsil hayatı olmamış, mektep ve medrese okumamış, ümmi (Konya’nın Ladik ilçesinden) Ahmet Ağa’dır (Hüdâî).

               1887 yılında, Hz. Mevlânâ ve onun candan dostu Şemsî Tebrizî’nin de medfun olduğu Konya’da doğan Ladikli Ahmet Ağa, selefi olan Veysel Karanî’yi hatırlatır. Onun gibi, çobanlık ve çiftçilikle uğraşan ümmi bir Allah dostudur. Ancak o ‘görünmeyen üniversite’den ilm-i ledünden tadar, böylece ilim, ihsan ve irfan ehli arasına katılır. Anlatılanlara göre, sonunda Hızır’la yoldaşlığı olan bir veli makamına ulaşır. Çok sayıda edep ve ahlak numunesi insanın yetişmesine vesile olur. Şeyh Ahmet denilmesini rağmen, o asla makamların peşinde olmaz, tevazu sahibi bir şefkat insanı olur.

Henüz doğumundan on, on iki yıl sonra Balkan Harbi seferberliğinde iki abisiyle birlikte ümmet için, vatan için, İslam için mücadeleye ve cihada başlar. Kökleri Buhara’dan (veya Semerkand’dan) gelen bir aile mensup Ahmet Ağa’nın babası, cihada gitmeden önce ona ve iki ağabeysine önemli bir ikazda ve duada bulunur: “Ölmek var, fakat askerden dönmek yok. Üçünüz de ölür veya yaralanırsanız, bana gazi veya şehit babası olma şerefini verirsiniz… Şimdi Allah rızası için vatana, dine, devlete ve millete hizmet etme zamanıdır.” (M. Ali Uz, Bir Gazi Veli Ladikli Ahmed Ağa, Konya 2006, 32)

Ahmet Ağa’nın savaşı, bir mücadeleyle bitmez. Cepheden cepheye giden Ahmet Hüdâî, yaralanır, ölümden döner, esir olur, gazi olur. Yirmi altı yıl askerlikten, daha doğrusu savaştan sonra memleketi Konya’ya döner. O, Balkan Savaşları’nda, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan’da; Birinci Dünya Savaşı sırasında Birinci ve İkinci Kanal Harekatı’nda, Çanakkale’de, Hicaz savunmasında cihada katılır. Birinci Dünya Savaşı’nda terhis edilirse de, Kurtuluş Savaşı’nın başlamasıyla tekrar askere alınır.

Filistin’de, Gazze şehrinde İngilizlere karşı savaşırken, makinalı tüfeklerin ateşi altında, bulunduğu guruptakilerin çoğu şehit olur, o da yaralanır, üzerine arkadaşlarının cennet kokulu bedenleri düşer. Savaşılan yer, karargahlarına üç günlük uzaktadır. Herhangi bir yardım ve kurtulma ümidinin olmadığı bir sırada, susuzluktan ölmek üzere iken, sabaha karşı yağmur çisentileriyle kendine gelen Ahmed Ağa, beyaz bir ata binmiş nuranî yüzlü bir kimsenin yanına geldiğini fark eder. Selam veren o kimse, ‘yaralandın mı?’ diye sorar. Ladikli Ahmed Ağa, yaralandığını ve kalkamadığını ifade edr. Atından inen nur yüzlü adam, atının terkisinde aldığı suyu, ona içirir. Onun verdiği mataradan kana kana suyu içen Ahmed Ağa, daha sonraları bu olayı anlatırken ‘taze bir hayat bulmuş gibi oldum’ ifadelerini kullanır.  Kim olduğunu bilmediği zat, onu en yakın hastanenin bulunduğu yere bırakır. Tabii ki, üç günlük mesafeden geldiğini anlattığında kimseyi inandıramaz.  O zat, hastanede Ahmed Ağa’nın, birkaç kez ziyaretine gelir. Ahmed Ağa’yı çölden şehitlerin altından çıkarıp kurtaran kişinin Hızır (a.s.) olduğu söylenir. Bu zat kendisine bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmez. “İstikametini bozmaz, yaşantısını değiştirmez, Allah yolunda ayrılmazsa, kırk yaşları civarına geldiğinde onda bazı hâllerin vuku bulacağını, bunlardan korkmaması gerektiğini” söyler.



556 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Nurettin Topçu ve gençlik (1) - 18/06/2021
On altıncı yüzyıldan başlayan yavaşlama, İslâm dünyası özelinde büyük değişim ve dönüşümlere sebep oldu.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam64
Toplam Ziyaret185886
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI