• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Birlikte Yaşamak Hayal mi?
08/02/2020


04.02.2020 00:02

 

 

            Toplumsal bir varlık olarak insan, tek başına yaşayan bir canlı değildir. İhtiyaçlar ve sınırlı imkanlar, insanoğlunun cemiyet halinde yaşamasını zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla insan, birlikte yaşayan akıl sahibi bir varlıktır.

            Birlikte yaşamayı sağlayan en büyük sebeplerinden birisi din ve inançtır. İlâhi kelam, inananları kardeş ilan ederken, Allah’ın ipine sımsıkı sarılmayı emretmektedir. Allah’ın ipi, tevhidin birleştirici ruhunu temsil etmektedir. Tevhidin sosyal hayata yansıması, vahdet ve birlik toplumunu inşa etmesidir.

            Birliğin anahtarı, niza ve tefrikadan uzak kalmaktır. Zira parçalanma ve çekişme, bütün gücü zayıflatır. Bünye güçsüzleştiği zaman, içten ve dıştan gelen tehlike ve tehditlere karşı savunmasız kalır. Bunun sonucu ise, ya esarettir ya da yok oluştur.

            İnananlar için beden bir krallıktır. Eğer bu krallığın organlarında bir hasar, hastalık ve zayıflama olursa, bütün organlar bundan etkilenir. İnananlar topluluğu da bunun gibidir. Bu vahdet toplumunun yapısı, “kendisi için istediğini başkaları için de istemek” ilkesi üzerine kurulmuştur.

            Bir arada yaşamanın formüllerinden birisi de, cemiyet içindekilerin birbirini aşağılama, tahkir ve alay etme gibi hallerden uzak kalmasıdır. Nihayetinde bütün insanların Rabb’i birdir. Babaları birdir. Üstünlük; erdem, fazilet, samimiyet ve takvayla farkındalık yaratır.

            Babaları bir olan tüm insanlar, Adem’in çocuklarıdır. Ruh âlemindeki Rahman ile yapılan sözleşme ve akitleşme, bedenin ruhla şereflenmesiyle insanlığın değerlerini ortaya çıkarmıştır. Bu değerlerin başında adalet gelmektedir.

Adalet, bütün hukuk ve kanunların en üst şemsiyesidir. Devletler ve ülkeler, adaletin terazisiyle denge bulur ve uzun ömürlü olurlar. Zulüm ise, bir arada yaşamanın zehridir. İttifak, tevhid ve vahdet, zulmün zehriyle kaybolur. Ancak adil ve erdemli toplum ve devlet, adaletle şeref kazanır. Adalet de, bünyesinde yaşayanlara eşitlik ve kardeşliğin zenginliğini taşır.

            Adalet, verilen sözleri ve antlaşmalara bağlı kalmayı talep eder. Ahitler, yani verilen sözler sorumluluk gerektirir. Onun için onları yerine getirmek insanî ve İslâmî bir zorunluluktur. Şu halde dürüst davranıldıkça dürüst karşılık görmek, inancın bir prensibidir.

            Dürüstlük, samimiyeti beraberinde getirecektir. Samimiyet, inancın ışığıdır. Ondan uzaklaşıldığında riya ve münafıklık başlar. İnanca zorlama olmadan girilir. Zorlama ve baskı, itikadı bozar, nifaka yol açar. İman; zorlama, baskı ve güçle gerçekleşmez. İman için en büyük teminat iradedir. İrade, imanla kardeştir. Aynı zaman da istenmese de inkarı da tercih edebilir.

            İşte birlikte yaşamanın garantisi, irade ve tercih hakkını kullanmaktır. Onun için Hz. Peygamber (s), Yahudi olarak evlendiği ve ‘mü’minlerin annesi’ olan hanımına baskı yaparak İslâm inancını kabul etmeye zorlamamıştır.

            Tevhit toplum ve medeniyetini gerçekleştiren Hz. Peygamber (s), inanmayanların yemek ikramlarını kabul etmiş, onlarla Medine Sözleşmesi (Vesikası) gibi antlaşmalar imzalamıştır. Tasdik ettiği, bütün antlaşmalara da sadık ve bağlı kalmıştır. Böylece Medine’de birlikte yaşama gerçekleşmiştir.

            Birlik toplumu, sıkıntıları gideren, ayıpları örten ve işleri kolaylaştıran bir beraberliği anlatır. Bu toplumda el, dil ve bel emanetin prensiplerine bağlıdır. Konuşulduğunda doğru söylenir, eyleme geçildiğinde hayır zuhur eder ve meşru nikahlarla hayırlı yuvalar kurulur, salih(a) nesiller yetişir.



531 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Eğitim müfredatı/programı ve zekâ - 18/06/2021
Ortaokul, lise ve üniversite eğitimi, akıl ve erdem üzerine bina edilmelidir.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam197
Toplam Ziyaret146281
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI