• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Suç, Ceza ve Af
18/10/2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

               

                  Azgın insan ve toplumlar, isyan ve günahın iflah olmaz girdabında kaybolmuşlardır. Toplumlar bunun sonucunda tufan, çekirge, buğday güvesi, kurbağa, kan gibi belalarla ikaz edildiler. Sonraki toplumlar için de, bu acı akıbetler, ibretlik hadiseler olarak kabul edildi.

                ‘Hakkı gerçekleştirme ve batılı geçersiz kılmak’ için suçtan/günahtan kurtulup Tevvab’ın (Tövbeleri Çok Çok Kabul Eden) merhametine sığınmak gerekmektedir. Bağışlamak ve affetmekte, hayat vardır. Ancak öncelikle suç ve suçlunun yaptığı kem fiiller, muhataplarının vicdanlarında bağışlanmayı hak etmelidir. Kardeşlerinin ihanetiyle karşılaşan Hz. Yusuf’un affetmesi, insanlık tarihinde binlerce yıldır anlatılır. İhanet, yani suç da, cezasız kalan af da bu kıssanın özünde bulunmaktadır. 

                Suç, erdemli kişilerle önlenebilir. Suçlu yaptığı yanlışlıklarla mükâfatlandırılma şımarıklığına düşürülmemelidir. Kötü eylemlerin failleri, misliyle orantılı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Aksi takdirde kaos ortaya çıkar. Hak, hukuk ve adalet tahakkuk etmez. Gerçekleşmeyen ve geciken adalet, bir başka zulme kapı aralar. Dolayısıyla insan ve toplum vicdanı yara alır; ümitsiz ve umutsuz halklar haline dönüşür.

                Cezasız kalan kalan suçlar ve kötü eylemler, adalet mekanizmasını hedefler. Suçun yayılmasını ve suçluların çoğalmasını sağlar. Kanunlar ve kurallar, işlevselliğini yitirir; aile, toplum ve devlete zarar verir, yıkım ve felaketlere sebep olur. 

                Evrensel ahlâk ilkeleri, dinlerin ve inançların prensiplerini birer hukuk normu haline getirmiştir. Bu çerçevede adam öldürmek, zina etmek, hırsızlık etmek, yalan yere şahitlik yapmak, yalan söylemek, iftira atmak, içki içmek, faiz almak ve vermek, yetim malı yemek, başkasın ait malı gasp etmek, komşunun karısına (namusuna), malına ve canına göz dikmek, tecavüz etmek gibi büyük suç ve günahlar söz konusudur. Bu kötü fiiller, ilahî ve tabiî hukukta da suç olarak görülmüşlerdir. Tarihin farklı zamanlarında, farklı coğrafyalarda çeşitli suçlara verilen cezalar, karşılıksız kalmamıştır.

                Toplum ve devlet düzeni, aynı zaman da insanlık nizamı, suçlara karşı hakkaniyet nispetinde cezalar ve yaptırımlar getirmiştir. Kişilere yönelik suçlar, insan hakkı ve kul hakkı çerçevesinde görülmüştür. Fertler, kendilerine yönelik saldırı ve suçları bağışlayabilir, affedebilir. Ancak devletin kişilere yönelik işlenmiş suçlarda affetme yetkisi yoktur.

Kendisine yönelik işlenmiş meşru olmayan eylemler, ‘kerim devlet’ tarafından bağışlanabilir. Bu da insanın ıslahına katkıda bulunmak amacıyla yapılmalıdır. Caydırıcı olma vasfını kaybetmiş olan yasalar ve devletler, yönet(ebil)me özelliğini kaybederler. Böylece toplum düzeni/maslahatı (faydası); hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükler konusunda büyük kan kaybederler. Nihayetinde güçlü ve kudretli devlet vasfını yitirirler

                Doğruyu bilip doğruyla hüküm vermek esastır. Doğruyu bildiği halde, zulümle hüküm veren ve bilmeden insanlar arasında yargılamada bulunan zâlim statüsündedir.  İki hasım arasındaki davada, hükümden önce iki muhalif/hasım taraf dinlenmeli ve adaletle hükmedilmelidir. Öfke ve intikam anındaki hüküm, zulümle sonuçlanır. Bir anlamda ateş ve cennet bahçeleri arasında kalan hâkim, adaletle hükmetmelidir. İtham edilen suçlar, sağlam delillerle ispatlanmalı ve temellendirilmelidir.

                Geçmiş toplumların ve devletlerin helak olmaları, kişilerin sosyal statülerine, renklerine, kabilelerine, ırklarına, soylarına göre suçlanıp, yargılanıp ve cezalandırılma(ma)larıdır.  Onlar, “seçkin biri suç işledi mi ona dokunmazlardı, güçsüzleri suç işledi mi hemen cezalandırırlardı.” (Müslim)

                Bağışlamak, affetmek tavsiye edilendir. Ancak arsızlar için cezalar, mutlak olarak verilmelidir; ve cezalar, hakkaniyet ölçüsünde yerine getirilmelidir. Tabii ki suçun engellenmesine yönelik tedbirler almak esastır. Bununla birlikte âdil ve uygun bir çıkış yolu olduğunda, affetmek övülmüştür.

Fakat hakkı yenilmiş, gasp edilmiş mağdur olmuş mazlumlar, adalet terazisinin kefelerinde yitik hale düşürülmemelidir. Zengin de olsa, fakir de olsa adaletin kılıcı nizamı sağlamalıdır.

Hâsılı, sonuç açıktır: Ya kısas, ya affetmek, ya diyet. Ya da misliyle ceza vermek veya sabretmek. Metanet gösterip sabretmek, daha hayırlı sonuçları getirecektir.

                Nihayetinde yaşayanlara ve gelecek olan insanlara/toplumlara ibret verici bir ceza ile takva sahipleri için öğüt olacak uygulamalar, adalet düzenini getirecektir.

                Yüce Hakk, işlediklerinden dolayı geçmişte olanları bağışladığını, tekrarlandığı zaman öç alacağını bildirmektedir.  O, cezası çok şiddetli olan Bağışlayıcı’dır/Esirgeyici’dir.



788 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Nurettin Topçu ve gençlik (1) - 18/06/2021
On altıncı yüzyıldan başlayan yavaşlama, İslâm dünyası özelinde büyük değişim ve dönüşümlere sebep oldu.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam56
Toplam Ziyaret185878
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI