• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Geleneği geleceğe taşıyan muallimler
08/04/2021


Eğitim sisteminin en önemli unsuru olan muallim kimdir? Bu sorunun cevabı, aslında maarif sisteminin yörüngesini göstermektedir. Büyük bir sorumluluk taşıyan muallimler, insanı ‘beşikten mezara’ kadar eğiten, öğreten, anlatan hakikat insanlarıdır. Devletleri kuran da yıkan da, Nurettin Topçu’nun dediği gibi, muallimlerdir. 

Muallimlere değer verilen toplumlar, yükselişi gerçekleştirmişler, insanlığa yön vermişlerdir. Zira muallimler, sadece zekâ ve aklı muhatap olarak görmezler. Onlar müjdelerin ve kulluğun taşıyıcılarıdır. Onun için medeniyetler muallimlerle kurulur. Tabi bunun doğal bir sonucu, muallimlerin donanımlı olmadığı, iyi bir eğitimle yetişmediği ortamlarda medeniyetler yeşermez, çiçeklenmez. 

Maarif ve muallimler hakkında zihin yoran filozof eğitimci N. Topçu’ya göre, çağlara ve dönemlere idealizmi yaşatan daima öğretmenler olmuştur. Nitekim ilkçağda muallim, hakîm yani hikmet adamı, filozof idi. (Türkiye’nin Maarif Davası, 63-64)

İslâm Medeniyeti’nin kurulduğu Medine’de ilk açılan mekân ve kurum, mekteptir. Ancak yapı olarak mektep bulunmasa bile, öğretmen, üstat, hoca, kısacası muallim, şekil veren insandır. Medeniyetimizde iki büyük muallim tipolojisi bulunmaktadır. Medresenin, yani üniversitenin üstatları, tarikatların mürşitleri, yani şeyhleri. Onlar, erdemli ve bilge insanı inşa eden iki rehberdir. Akıl ve kalp, onlarla kemalata erer, istikametini bulur. Böylece bu iki mihmandar, talebeyi insanlığa hizmete hazırlar.

İslâm Milletinin ruh temellerini atan ilk muallimler, peygamberler, nebiler ve resuller olmuştur. Nitekim Platon için ‘Attika (Yunanca) dilinde konuşan Musa’ denilmesi, bunu göstermektedir. İnancı, bilgiyi, hayrı, erdemi, izzeti ve cesareti öğreten hakikat elçisi peygamberler, insanlığın muallimleridir. 

Devlet ve mektep, Topçu’nun deyimiyle, o kadar içiçe girmiştir ki, neredeyse tek bir kuruma dönüşmüştür. Daha sonraları devlet ve mektep ayrılsa da çok sıkı irtibatları ve ilişkileri devam etmiştir. Devlet aklı, muallim ve âlimin ‘emrinde’ olduğu sürece toplum şanlı ikballer yaşadı. Ne zaman ki, muallim, devlet adamının emir kulu haline dönüştü, işte o zaman cemiyet ve toplumda sıkıntılar baş gösterdi.  Bunun en güzel örneklerini Osmanlı sarayında görmek mümkündür. Hükümdarlar, en kıymetli varlıkları evlatlarını/şehzadelerini, yani geleceğin yöneticilerini muallimlere emanet ettiler. Padişahlar biliyorlardı ki, iyi bir tahsil, erdemli ve hikmet sahibi bir yönetici, yetkin bir muallimin elinde gerçekleşir. Aksi takdirde yörüngesini kaybetmiş, başkalarının pusulasıyla hareket eden, idare edilen sultanlar çıkar.

Muallim ve Hoca’ya (Hace) değer verildiği dönemlerde, şan ve şerefli zamanlar yaşanmıştır. Medeniyet ve ahlâk zirve devirlerini tecrübe etmiştir. Son üç yüz yılda istikamet veren hocalar, muallimler, en yüksek makam olan şeyhülislamlar, siyasetin elinde yönetilen kişiler haline dönüşünce, devlet yara aldı, toplum ışıksız kaldı, ilim ve şeriat öksüz bir zamanı yaşadı. Topçu’nun ifadesiyle ‘gaye, hükümdara yaranmak, vasıta ise ilim ve şeriat oldu. Zamanla, medrese istiklâlini kaybederek, tamamıyla devletin eline geçti. Müderrisler, devlete ait menfaatlerin simsarı oldular. Devlet siyasetini güdenler bu mevkilere getirildi. Sonra da daha beşikte iken ulema denen sabilerin başına sarık sarıldı. Nihayet sonuncusu, muallimliğin meslek halinden çıkarılması oldu.’(TMD, 64-65)

Hayatı şekillendiren muallimler, Topçu’ya göre, ruh sanatkârlarıdır. Onlar, kullanılan/yönetilen değil; yapıcı, inşa ve ihya edici üstatlardır. Muallimler, izlemez, şekillendirir. Doğru ve hakikat onların söz ve uygulamalarıyla netlik kazanır. Örnekler, modeller, muallimlerin maharetli akıl ve kalpleriyle suret bulur. Onlar hazırlar, insanlar yaşarlar, böylece hayata bir anlam ve anlayış katılır. İşte böyle bir hayat tasavvuru, medeniyet köklerini unutturmaz. (TMD, 66) Gelenekten geleceğe doğru sürdürülebilir kalıcı bir maarif, kâmil muallimlerle kurulacaktır. 



229 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Kağnıyla Küplere Su Taşımak - 18/06/2021
Yirmi otuz yıl, bu kendisini vazifeli addettiği bu görevi aksatmadan devam ettirir.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret148762
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI