• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
İslâm Şehri Diyarbakır ve Fuat Sezgin
24/02/2019

İslâm’ın Peygamberi’nin (s) En Yüce Dost’a (Refîk-i Âla) kavuşmasından yedi yıl sonra, (eski adı Amed, sonraları Diyar-ı Bekr olan) Diyarbakır’ın fethi gerçekleşmiştir. Kadim İslâm şehri Diyarbakır, ilim, hikmet ve irfan merkezi bir ‘medîne’dir.

Medeniyetimizin membaı kabul edilen medînelerde olduğu gibi, Diyarbakır’ın da merkezinde önceleri kilise, daha önceleri de pagan tapınağına mekanlık eden Ulu Cami, bütün haşmetiyle şehri yöneten bir idareci gibi vakur ve asil duruşunu sergilemektedir. Kardeşleri Hz. Süleyman cami, dört ayaklı minare ve diğer mabetlerle beraber kıyama durmuş bir âbid/âlim gibi tarihe ve günümüze şahitlik yapmaktadırlar.

Beş ay civarında süren bir kuşatmanın ardından Diyarbekir, Ashab-ı Keyf’teki Kıtmîr isimli köpeğin var oluşuna benzer bir hikmetle, bir başka köpeğin surların altındaki gizli geçidi göstermesiyle savaşılmadan fethedilmiş bir İslâm medîne’sidir. Çin seddinden sonra dünyadaki en uzun surlara (5700 m) sahip kadîm bir şehirdir Diyarbakır.

Fethedildikten sonra bir daha gayr-ı müslim toprağı olmayan, 1500 yıl boyunca Müslüman beldesi kalan Diyarbakır, ‘ne altından ne üstünden’ hiçbir zaman işgale uğramamıştır. Onu fetheden sahabîler, kendilerinden önce gelen tevhidin temsilcisi peygamberlerle kucak kucağa mübarek kabirlerinde komşudurlar. Anlatılanlara göre, Mekke ve Medine’den sonra en fazla sahabî kabri bu ruhanî şehirde bulunmaktadır.

Tarih boyunca ilim, kültür ve sanat merkezi olmuş Diyarbakır, eğitim kurumlarıyla kadim eserleriyle, müzik ve yemek kültürüyle çağları beslemiş, ruhları ve bedenleri doyurmuştur.

Diyarbakır, evrensel bir âlim olan Fuat Sezgin’in doğduğu Bitlis’e komşudur. Bu çerçevede İslâm şehri Diyarbakır, Kadim Akademi, İlim Yayma Cemiyeti ve Kayapınar Belediyesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen önemli bir kongreye ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Uluslararası İslâm Bilim Tarihi ve Fuat Sezgin Sempozyumu, dünyanın bilim merkezlerinden gelen çok sayıdaki ilim insanının araştırmalarını sunduğu bir bilgi şölenine dönüştü.

Gelmeyi planlayıp da seyahatini gerçekleştiremediği şehir, Fuat Sezgin üzerinden İslâm bilim ve felsefe tarihinin konuşulduğu bir ortama dönüştü. Son yüzyılda ülkemizin evrensel anlamda yetiştirdiği, ancak kıymetini son onlu yıllarda bildiği değerli bilim insanı Fuat Sezgin, dünya bilim tarihinin en önde gelen isimlerinden biriydi.

Sezgin, İslâm’ın altın çağları kabul edilen 8.-12. yüzyıllar arası dönemi yazmalar üzerinden okuyan ve yaşatan değerli bir bilim insanıdır. O, İslam medeniyetinin yükseliş ve gerileyiş dönemlerinin resmini hem yazılı hem de sözlü olarak tasvir etmiş, hatta Müslümanların gerçekleştirdiği icatları maketlerle ve çizgilerle sergilemiştir.

Ortaçağ Batı ve İslâm dünyasının kapsamlı bir okuma ve araştırması Fuat Sezgin’in eserleri sayesinde ortaya konulmuştur. Bilimin, ancak antik Yunanla başladığı ve bittiği efsaneleri, Sezgin’in kanıtlarıyla boşa çıkarılmıştır. Müslüman medeniyetinin, İslâmi ilimler olan Kur’ân, hadis, fıkhın yanında diğer bilimler; tarih, edebiyat, tıp, farmakoloji, kimya, matematik, geometri, astronomi, astroloji, meteoroloji, coğrafya alanında ortaya koyduğu değerli kadim miras/hazine, Fuat Sezgin’in tükenmeyen öğrenme aşkı ve gece gündüz çalışmaları sayesinde dünya bilim âlemine sunulmuştur.

Sezgin’in Antik Yunan’dan başlayıp Ortaçağ’a uzanan bilimsel çalışmaları, hakikatin ortaya çıkarılmasına hizmet etmiş; dünya bilim tarihinin ise yeniden yazılmasına vesile olmuştur.

Örneğin Yunan filozofu Aristo’yla başlayan dünya merkezli evren/âlem anlayışı, on altıncı yüzyıla, Newton ve Kopernik’e kadar devam etti. Rönesans’ın bilim filozofları, yeni bir evren anlayışı olarak güneş merkezli âlem görüşünü insanlığa sundular. Bu süreçte Doğuda ve Batıda yapılan çalışmalar, daha çok önem kazandı. Coğrafi keşifler, kartografya, matematik ve astronomi özellikle öne çıktı. İşte bu konularda kadim bilim yolunun istikametini ve eserlerini, Fuat Sezgin uzun ömründe yaptığı emsalsiz çalışmalarla ortaya koymuştur.



871 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Mektep mabettir - 18/06/2021
Mektep, sadece duvarları, pencereleri, kapıları ve içinde sıraları olan cismanî bir yapı değildir.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam57
Toplam Ziyaret185879
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI