• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Filozofun Şeyhle Buluşması (1)
02/09/2020


 

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte, ilim, fikir ve zihniyet alanında büyük değişimler yaşanmıştır. Bu çerçevede tefekkür ve irfan arasındaki ilişkilerde de birtakım örsenlenmelerin meydana gelmesi tabiî bir durumun tezahürü olarak gerçekleşmiştir. Hakikatin ne olduğu konusu, imparatorluktan ulus devlet modeline geçişle birlikte farklılıklar göstermeye başlamıştır. Bu çerçevede akıl, iman, irfan, kültür ve medeniyet tartışmaları ortaya çıkmıştır. Bazen bir tartışmalar yerini, uyum ve dengeye bırakarak doğal bir sürece girmiştir.

İşte filozof Nurettin Topçu ile Nakşi Şeyhi Abdülaziz Bekkine arasındaki ilişki, bu uyumun sağlıklı ve doğal bir şekilde buluştuğu özgün bir hali tasvir etmektedir. Benzer bir münasebeti, yine üstat Necip Fazıl ile Şeyh Abdülhakim Arvasi arasında görmek mümkündür.

1909 yılında İstanbul’da doğan Nurettin Topçu, Vefa Lisesi’sinde başladığı eğitimini İstanbul İdadisi’nde (Erkek Lisesi) tamamlar. Burslu öğrenci olarak Fransa’da felsefe alanında devlet doktorası hazırlar. Fransız düşünür ve felsefeci Blondel’den doktora tezini yapar ve önemli oryantalistlerden Massignon’a Türkçe ders verir. Aynı zamanda onunla uzun süren konuşmalarda bulunur.

Fransızlar, Topçu’nun doktora tezi savunması esnasında -gelenek olduğu üzere- üniversitede Türk bayrağını çekerler. ‘Yılın en başarılı gelen tezleri’ arasında Nurettin Topçu’nun doktora tezi birinci seçilir. Ödül olarak ‘ne istediği’ kendisine sorulduğunda Türk bayrağının akşama kadar asılı kalmasını ister; arzusu bu yönde yerine getirilir. Sorbonne’nda devlet doktorası yapan ilk Türk olarak Topçu, Türkiye’ye döndüğünde üniversitelerde çalışmasına izin verilmez. Galatasaray lisesinde felsefe öğretmenliği görevine tayin edilir.

Farklı konularda eserler veren Topçu, özellikle ahlâk ve daha doğrusu doktora tezinde ele aldığı üzere ‘İsyan ahlâkı’ üzerinde yoğunlaşır. Hareket Dergisine kuran Topçu için hareketten kasıt, “yer değiştirmesi değil, insanın kendi kendini değiştirmesidir.” İsyan ahlâkında ise, o, kötülük karşısında ‘insan olan bunu yapmaz’ demenin yeterli olmadığını düşünerek, ‘insan olan bunu yaptırtmaz’ demenin kötülükle mücadele etmek anlamına geleceğine inanır.

Abdülaziz Bekkine Efendi’ye gelince; o, 1895 yılında İstanbul doğar. Babası 1880’de Kazan’dan İstanbul’a gelir; Türkiye’den Kazan’a zeytinyağı ticareti yapar. İttihat Terakki’nin iktidara gelmesiyle yabancı uyruklu olanların ikametlerini iptal etmesi sonucunda Kazan’a zorunlu geri dönüş gerçekleşir. 1917 Bolşevik İhtilali’nde aile, Kazan’dan İstanbul’a geri gelmek zorunda kalır.

Gümüşhane Dergahı’nın şeyhi Mustafa Fevzi Efendi’ye intisap eden Aziz Efendi, daha sonraları bu dergâhın şeyhi olur. Zeyrek’te Çivicizâde Cami’sinde imamlık yaparken, maaşını fakir fukara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Caminin evinde kira vermeden oturmayı imamet için yeterli sayan Abdülaziz Bekkine ve ailesi, hanımı ve çocuklarının ördüğü yün çorapları pazarcıya satarak geçinirler.

Üniversiteden ziyaret gelen gençlerin ilgi odağı olan Aziz Efendi, onlara karşı gece gündüz büyük alaka gösterir. Gençlerin özünün temiz olduğunu düşünür, ancak onlara karşı ilgisizliğin kötü alışkanlıklara sürüklediğini görerek üzülür. Merhametinin sonucu olarak “Ah genç olsam da bir de şu sakalım olmasa, ben onların arasına karışır, onlarla dost olurdum. Ama artık çok geç” diyerek hayıflanır.

Vefa Lise’sinden hocası olan Celal (Ökten), Topçu için önemli bir üstat olur. Nurettin onun karşısında ‘edeple oturur, daima iki eli dizlerinin üstünde dururdu. İslâm dini hakkında ondan çok şey öğrendiğini, çok istifade ettiğini iftiharla söylerdi’. Ancak Topçu’nun içindeki fırtınaları dindiremiyordu. O, başka bir arayış içindeydi. Onun için “Celal Hoca büyük bir âlim. Bunda şüphe yok. Ama benim derdim ilim değil, başka bir şey arıyorum. Ben maneviyat arıyorum” derdi.

Zaman zaman onu tasavvufla ilgili hocalarla tanıştırdıklarında Nurettin “… ben tasavvufun ilmini değil, kendisini arıyorum. Ruhuna gıda olacak şeyi bulmak istiyorum.” diyerek arayışını sürdürüyordu.

İilkokuldan sınıf arkadaşı Sırrı (Tüzeer), onun arayışına cevap verecek bir ‘hareket’i başlatır. Aziz Efendiye giden Sırrı, ona Topçu ile ilgili bilgiler verir. Sorbonne’da felsefe doktorası yapan titiz genç bir öğretmeni getireceğini söyler. Aziz Efendi, “Kafir getir bana, kibirliyi getirme” deyince Sırrı, onun kibirli olmadığını ifade eder. O, ‘öyleyse getir” der.

Nurettin, bu teklif karşısında sorularını yöneltir: Hoca nerelidir? Tahsili nedir? O da bunları bana sorma Hoca Efendi sana her şeyi anlatır.



480 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Büyük Sınav Konya İmam Hatip Okulu’na Gir(ebil)mek - 18/06/2021
Yetmişli yılların başında, sayısı 7 olan İmam Hatip Okulu sayısı 72 çıkmıştır.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam37
Toplam Ziyaret181715
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI