• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Putları kıran cân(ân)ı kurban etmek - II
31/08/2017

Putları kıran cân(ân)ı kurban etmek - II

Aslında İbrahim’e hatırlatılan vaadi, kendi egosunu ve dünyalıklarını geride bırakmasıdır. Hani, ay, güneş ve yıldızlar, onun için “geçici, fani, sönen, batan (âfil)” ise, evlat, mal, mülk, saltanat, makam da dâimî değildir.

Dua ve Yakarış

Hz. İbrahim, yol arayışında tevhidî çizgiyle buluşmanın sıkıntılarıyla karşı karşıya kalır. Onu terbiye eden Rabb’inin “emrettiği yere doğru” hareket eder. Kendisine hakikat istikametinin gösterileceğine inanan İbrahim (a.s.), “aklı başında salih evlatlar” ihsan etmesi için yakarışlarda bulunur. Duaları karşılık bulur ve bir oğul ile müjdelenir.

Niyazın kabul edilmesi ve duanın kutsî bir muştu ile neticelenmesi, misak (akitleşme-ahitleşme), vaad ve sözleşmeyi beraberinde getirecektir. İstikamet; artık sabır, itaat ve sadakat yoludur.

Teslimiyet

Kurban kıssası bu anlamda içinde çok sayıda ders ve erdemleri işleyen hikmetlerle doludur. Yürüyüp gezecek çağa gelen İsmail (a.s.), babası İbrahim’in (a.s.) sırları çözülemeyen rüyasıyla uyandırılır. Rivayetlere göre, babası, yalnız ve yalnız Allah için oğlunu kurban edeceği vaadinde bulunur.

Dünyadaki ölüm zamanında (uykuda) kendisine hatırlatılan vaat, çetin imtihanlardan geçen İbrahim’in nefesini keser. Cânını, cânânını, biriciğini “adanmış bir kurban” olarak Rabb’i için feda edecektir. Ancak önce, kendi nefsini ve benliğini kurban etmelidir.

Aslında İbrahim’e hatırlatılan vaadi, kendi egosunu ve dünyalıklarını geride bırakmasıdır. Hani, ay, güneş ve yıldızlar, onun için “geçici, fani, sönen, batan (âfil)” ise, evlat, mal, mülk, saltanat, makam da dâimî değildir.

Çocukluğun safiyeti içinde İsmail (a.s.), rüyayla kendisinden talep edilen ilâhî emri yerine getirmesi konusunda hiç tereddüt etmez: “Emrolduğun şeyi yap” der, babasına. Sabredenlerin metaneti içerisinde olacağını söyler. Teslimiyetin zirvesindeki İsmail, şaşkınlığın ve anlatılamayan duyguların içerisindeki babası İbrahim’in elindeki bıçaktan çekinmez.

Felah, Salah ve Mükâfat 

Baba yüreğinin dayanılmaz halleri içindeki İbrahim, biricik cânını yüz üstü yere yatırır. Merhametlilerin En Merhametlisi Hakk Teâlâ’nın “Ey İbrahim!
Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız.” nidasıyla yaşadığı halin dehşetinden uyanır.

Tahammülü Zor İmtihan

Bu aslında büyük ve çok açık bir imtihandı. Geçmesi zor bir sınavın kazananları, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’di. Zor ve çetin imtihanların namzeti peygamberlerin, insanlığın önder ve liderleri olmaları tabiî bir neticedir. Onlar böylece beşeriyetin mesuliyetini omuzlayarak, sabrın ve kararlılığın kahramanları olurlar.

İnsanoğluna Bırakılan Kutlu Miras

Binlerce yıldır anlatılagelen bu hâdise, insanoğluna kutlu bir miras bırakmıştır. İsmail’in (a.s.) kurban edilmesine karşılık, bedelin mükâfatı olarak “büyük bir kurban” verilerek, tanrı ve yarı tanrılara itaat son bulmuştur. Allah’tan başkası adına kurban kesme âdeti, bu olayla nihayetlenmiştir. Kim ki, başka tanrılar ihdas ederse, kendini “murdar” eder.

Böylece “Geride kalanlar için İbrahim’e iyi bir nam bırakıldı. Onur ve asalet, İbrahim (a.s.) ve İsmail’in (a.s.) şahsiyetinde yeni bir kimlik kazandı, vahdet yerini değer ve takvaya bıraktı. İbrahim (a.s.) “selam”lananlardan oldu. İyiler ve muttakiler safının öncüleri elçiler, iman diyarının önderleri olarak dünyaya kalıcı bir miras bıraktılar.

Nefis ve Benliği Kurban Etmek

Hakikatte kurban, Hz. İbrahim’in nefsiyle, benliğiyle imtihanıydı. O imtihan ki, “iki kurbanlığın oğlu” olan (Hâkim, Müstedrek, II, 609) Efendimiz Hz. Peygamber’e, atası “İbrahim’in (a.s.) sünneti” olarak kaldı.

Kurban; nefis, şehvet, şeytan, makam, mevki, para, kadın, servet ve hazları, Allah için boğazlamak, reddetmektir. Başkalarının kanlarını akıtmayı büyük haramlardan/günahlardan kılan Âlemlerin Rabb’i indinde “Kurban gününde kan akıtmaktan daha sevimli” ve hayırlı bir iş yoktur. Muhammed ümmetinin “namazgâhlarına”, ancak (gücü yetip de) kurban kesenler, girebilirler.

Prof. Dr. Bayram Ali ÇETİNKAYA
http://www.mirathaber.com/prof-dr-bayram-ali-cetinkaya-putlari-kiran-canani-kurban-etmek-ii-79-1674y.html


806 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Büyük Sınav Konya İmam Hatip Okulu’na Gir(ebil)mek - 18/06/2021
Yetmişli yılların başında, sayısı 7 olan İmam Hatip Okulu sayısı 72 çıkmıştır.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam70
Toplam Ziyaret146071
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI