• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Zâlimler ve Mazlumlar
28/06/2019


25.06.2019 00:02        
                        İnsanlık tarihi bir anlamda zâlimler ve mazlumlar arasındaki mücadelenin tarihidir. Hak, adalet, hayır ve iyi(lik)nin tarafı ile zulüm, şer ve kötü(lük)nün tarafı arasındaki savaş, hakikatte bir varoluş savaşıdır. Hz. Adem’in kovulmuş/taşlanmış Şeytan’la münakaşası, Hz. Nuh’un azgın kavmiyle mücadelesi, Hz. İbrahim’in Nemrut’la ve Hz. Musa’nın Firavun’la savaşı, Hz. İsa’nın kendisine eziyet eden İsrailoğullarına karşı tevhidî duruşu, zulüm ve mazlumlarının hallerini bize en açık haliyle anlatan kadim hikayelerdir.

Nübüvvet halkasının son mazlumu Hz. Muhammed’in (s), Mekke’nin ileri gelen zengin kudretli zâlim müşriklerle cihadı zülmün tarih boyunca var olduğunu bize göstermektedir. Yine Hz. Peygamber’e (s) karşı münafıkların ihaneti ve Yahudilerin Medine sözleşmesine uymaması zulmün bir başka çeşidi olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

İslâm’ın üç halifesi, zâlimler tarafından şehit edilmiş mazlumlardır. Yine Ebu Hanife ve Serahsi gibi âlimlerin zindanlarda işkence ve zulümlere maruz kalma ise, peygamberlerin vârisleride mazlumlar zincirine eklendi.

Çağdaş dünyanın emperyal güçleri, zulümlerini yirminci yüzyılla birlikte devam ettirdiler. Gerek İslâm dünyasında, gerekse diğer coğrafyalarda yaşayan mazlumlar hep oldu. Çöl Aslanı Ömer Muhtar’ın tevhidin mazlumu olarak Libya’da yıllarca yılmadan zalimlerle savaşması, Malcom X’in (Malik el-Şahbaz) ABD’de zâlimlerin hain ve sinsi kurşunlarıyla yirminci yüzyılın şehidi olması, İskilipli Atıf Hoca’nın bir âlim olarak darağacında suçsuz olarak idam edilmesi, Hasan el-Benna’nın Mısır’da suikastla Seyyid Kutub’un idamla şehit edilmeleri, seçilmiş başbakan Adnan Menderes ve bakan arkadaşlarının idam edilmesi, Aliya İzzetbegoviç’in uzun müddet Bosna Hersek zindanlarında mahpus kalması, çağdaş dünyanın şahit olduğu zulümlerdir.

Son olarak seçimle iktidara gelmiş mazlum bir devlet başkanı olarak Muhammed Mursi’nin hapishanede, tek kişilik hücrede yıllarca mahkum olarak tutulması ve akabinde şüpheli bir şekilde mahkeme salonunda hayatını kaybetmesi, zulmün sona ermediğini ve yeni mazlumların hala var olduğunu göstermektedir.

İnsanlığa zulmedenler, ancak yaptıkları zulümleriyle anılmışlardır. Zulümlerinin hesabını da iki cihanda Hâkimler Hâkimi el-Âdil’e vereceklerdir. Allah’ın savaş açtığı zâlimler, hakikat ve istikametten ayrıldıkları için, şeytanın dostları haline gelmişlerdir. Zâlimlerin zulümleri bazen öyle noktalara ulaşır ki, peygamberler, “Allah’ın yardımı ne zaman diye?” dua ve münacatta bulundular. Allah’ın yardımı o nebilerle birlikte iken, zâlimler için hiçbir yardımcı bulunmamaktadır.

Mazlumlar, Allah’ın yardımını almakla birlikte iki âlemde izzet ve şeref sahibi olurlar. Nebevî ifadeyle, mazlumun duası makbul dualar içerisindedir. Bununla birlikte zâlime karşı yapılan hakikat savunması büyük cihad olarak kabul edilmektedir.

Adalet sahibi mazlumlar, aradan yüzyıllar geçse de hayırla anılmaktadırlar. Kim hayır ve adalet yolunda bir çığır açtıysa, hakikat yolunda büyük bir hayırda bulunmuş olmaktadır. Peygamberlerin yanında hükümdar ve sultanlar da, zulmün karşısında âdaleti savunmuş ve uygulamışlardır. Bu anlamda adalet, devletlerin ve yönetimlerin temeli kabul edilmiştir. Hz. Ömer, Halid b. Velid, Tarık b. Ziyad, Salahaddin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni, Yavuz Sultan Selim, II. Abdülhamid gibi hükümdar ve komutanlar, zâlimlerle savaşarak mazlumların yanında olmuşlar ve adaletin yeryüzüne yayılmasında öncülük etmişlerdir.



711 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
İslâm Ülkelerinde Eğitim Handikabı - 18/06/2021
Okumak istediğim üniversite İslam Konferansı Örgütü’nün kararıyla açılmış olan Uluslararası İslam Üniversitesi’ydi.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam167
Toplam Ziyaret149003
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI