• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Eğitim müfredatı/programı ve zekâ
18/06/2021


Ortaokul, lise ve üniversite eğitimi, akıl ve erdem üzerine bina edilmelidir. Gaye ve amacın öncelikle belirtilmesi ve tespit edilmesi hayatî derecede önemlidir. Öğrencinin ve ülkenin geleceği, bu gaye ve hedefle belirlenmektedir. Verilen dersler; sevgi, merak ve bilgiyle şekillenmelidir. 

Buradan hareketle Nurettin Topçu verilen derslerden beklentisini somutlaştırarak tespit etmektedir. Ona göre, matematik dersi, formüllerin ezberlendiği bir ders olarak zekâları ezip harap etmemeli, onun yerine zihnin hayalsiz olarak işleyişini temin etmeli ve bu yolda kabiliyet kazandırmalıdır. Aynı handikap fizik dersi için de geçerlidir. Dünyanın yasalarını tanıtmak gayesiyle verilen fizik dersi, zekâları harap eden bir ‘bomba’ya dönüşmemelidir. 

Fiziğin bir alt bölümü olarak kimya, formüllerin ezberletildiği bir ders olmak yerine, zekânın olgunlaşmasına katkıda bulunmalıdır. Jeoloji, taş isimlerinin ezberletildiği zekâları donduran ve taşlaştıran bir ders olmaktan çıkarılmalıdır. Biyoloji, canlı varlıkların organlarının isimlerinin ezberletildiği bir alan olmaktan çıkarılıp, bize canlıları yakından izleyerek ve inceleyerek hayatın kanunlarını öğreterek zekayı yükselten bir ders olarak okutulmalıdır. 

Edebiyat, edebî kültür ve zevkinin teşekkülüne yardımcı olmalıdır. Kültür ve sanat zevki veren bir edebiyat dersi, amacına ulaşmış demektir. Coğrafya, şehir ve dağ isimleri, milletlerin mahsulleri ve insan sayılarını veren bir ders olmaktan çıkarılıp, belli bir gaye ve amacı gerçekleştirecek bir seviyeye taşınmalıdır. 

Medeniyet tarihi dersleri, Topçu’nun teklifinde, mutlaka okutulması gereken bir derstir. Felsefe derslerini ise, felsefe kültürüne sahip insanlar okutmalıdır. 

Düşünürümüz, lisenin son sınıfının, ilimlere ve sanatlara hazırlık olarak programlanmasını önermektedir. Zira lise, ihtisasa gidilmesi gereken bir eğitim evresidir. Ortaöğretim ise, genel kültür vermek, her ilimden bir çeşni tattırmak dönemidir. ‘Lise sınıflarında, ilimlerin hepsinden birer parça tadarak kendi kabiliyetini sezip keşfetmek ve ona ait ufak bir hazırlıkta bulunmak lazımdır.’ Orta öğretimin gayesi, ihtisas eğitimine hazırlanmaktır. Bu kapsamda ruhun melekelerini inkişaf ettirmektir. 

Eğitim sistemindeki sorunlara ise, Nurettin Topçu, programların kavranamayacak kadar yüklü olduğu tespitiyle başlatmaktadır. Derslerin sayısının çokluğu, dolayısıyla bu kadar ağır yükün talebe zekâsına getireceği handikaba işaret etmektedir. Ona göre, zekânın büyük bir ambar olmaktan ziyade, ince ve keskin bir kılıç haline gelmesi orta öğretimin asıl işidir. 

Gençlere fikir hamallığı getiren husus, Topçu’nun çözümüyle, derslerin müfredatının azaltılmasıyla mümkündür. Ona göre, birçok kollara ayrılan bir lise programı yapılmalıdır. Öncelikle edebiyat ve fen kollarına ayrılan lise programı, daha sonra alt programlara bölünmelidir. Mesela, edebiyat kollarında, felsefe ve tarih dersleri ağırlıklı yer tutmalıdır. Edebiyatın ikinci kolunda ise, dil, edebiyat ve yabancı dil dersleri hâkim olmalıdır. Fen kollarında ise, fizik, kimya, biyoloji varken, diğer kolunda matematik dersi ağırlıklı olarak bulunmalıdır. 

Ruhun en gürbüz ve en ateşli çağlarını gençlik yılları olarak gören Nurettin Topçu, bu dönemin kayıp seneler olmaması için, zekânın ve bütün ruh melekelerinin inkişafına bir istikamet ve mana getirmeyi öğütlemektedir.  Ona göre, bütün sınıflarda lüzumsuz yere tekrar edilen derslerin müfredatta yer alması, gereksiz bir zaman kaybından başkasına hizmet etmez. Bu halin öğrenciyi ezberciliğe sürüklediğini düşünen Nurettin Topçu, ihtisasla birlikte bu handikabın aşılabileceğine inanır. Devamında ise, filozofumuz şunları ifade etmektedir: 

‘Zekâ, boşuna tekrar içinde körleşir, onun yerini ekseriye ahmakların zihnî sermayeleri olan hâfıza tutar. Zekânın olduğu gibi, duygularla iradenin de genç kafalarda hız almak isteyişi, gencin hoşlanmadığı bir sürü dersleri kendisine belletmek zorluğu içinde kösteklenirse, felce uğratılabilir. Hiç olmazsa, bu kabiliyetlerin inkişafı için genç ruhların en elverişli çağları boşuna geçirtilmek suretiyle öldürülmüş olur.’ (TMD, 116-120)

Çok okumak ve okuduklarını anlayıp benimseyebilmek gibi kuvvetli bir şahsiyet oluşturulmalıdır. Okuduklarının etkisi altında meslek değiştiren fikir adamlarının çektiği ıstıraplardan kurtulmak bir gaye olmalıdır. 

Genç ruhları inşa edecek muallimlere ihtiyaç olduğunu hatırlatan Nurettin Topçu, öğretmenliği bir sanat olarak kabul etmektedir. Onun sorduğu şu soru gerçekten bizim maarif hikayemizin halini tasvir etmektedir: ‘Bu yolda hiçbir fedakârlıktan çekinmeyen, istikbâl için çok mektep usulünü hasretle düşünmek, acaba aynı zamanda Eflatun’un akademisiyle, Gazâlî’nin ders vermiş olduğu Bağdat medreselerinde okuyamamış olmanın ıstırabı mıdır?” (TDM, 121)



231 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
Karakter inşa eden maarif - 18/06/2021
slâm dünyası, Batı’nın madde merkezli anlayışını ruha çevirerek bir ‘aşk ahlâkı’ üretme çabası içinde olmuştur.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam209
Toplam Ziyaret146293
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI