İyilikte yarışmak ve yardımlaşmak esas prensip olmalıdır. Düşmanlık, günah ve fenalıkta ise Allah’ın gazabından çekinerek muhalif bir tavır içerisinde sabitkadem olmak hayrın hayat bulması için kaçınılmazdır.
Nihayetinde hayrın ve hasenatın ecri, onu yapanda hayat bulacaktır. Aksi durumda ise, vebal hali zuhur edecek, şerrin fâili, iki cihanda kaybedecektir. Sonunda buluşma ve dönüş, âlemlerin Rabb’inde olacaktır.
“İyiliği emretmek ve fenalıktan sakınmak hususunda birbirinizle yardımlaşın, günah islemek ve düşmanlık yapmakta yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın azabı çok şiddetlidir.” (Mâide, 2)
Eziyet veren bir şeyin yoldan kaldırılmasının bile kadr ü kıymetini takdir eden Rahîm, mabetlerin kötü ve bakımsız bırakılması gibi tali bir konuyu da çirkin haller arasında değerlendirir. |
14.09.2022 |
İnsan neden kendisine iyilik emredildiği halde, tersini yapar; kusurları araştırarak ziyana uğrar. Âdem’in sureti üzerine yaratılan “unutkan” insan, neden ilâhî ilkeleri hatırlamaz? Onların istikametinde yolculuğuna devam etmez?
Varoluş, bu dünyayla sınırlı değilken, öte dünyalar için seyahat azıklarını, hasat mahsulleri ve meyvelerini neden hazırlamaz, hoyratça onları heba eder? Hem kendisini hem de ona tabi olan çevresini, nârın en kızgınıyla buluşturma gayreti içine düşer. Bilmez mi ki, başkalarından önce azâları ona şahitlik edecektir. Şu halde neden Hakk’tan gayrısı talep eder, kudret noksanı olanlara kullukta bulunur, köle olur.
İnsanların en hayırlısı, Rahmet Elçisi’nin (s) çağında yaşayan inanç erleridir. İnsanların en şerlisi ise, Rezzâk’ın rızası için istenildiği halde vermeyendir. “İki vadi altın” bile ihtirasların şiddeti dindirmez; üçüncü, dördüncüye ve hatta sonsuz olana talip olur. |
13.09.2022 |
Varlığını aşırı bir şekilde kutsayanlar, başkalarını sözünü etmeye değer bulmazlar. Hâlbuki başkalarını önem verdiğimiz ölçüde, bize önem ve değer verilir. Allah katında kimin daha üstün olduğunu bilemeyiz.
İş ve mesleğine, fizik ve bedenine, cinsiyetine, ırkına, milliyetine, etnik kökenine, diline, rengine ve ülkesine göre insanları kategoriler halinde sınıflandırmak, insanî ve vicdanî bir tavır olamaz.
Kişiye özel şeklî (doğuştan) gelen sıfatlar, üstünleştirici veya alçaltıcı değerleri ihtiva etmez. Güzellik ve erdem; cisimsel, maddî, bedenî hallerle elde edilmez. |
08.09.2022 |
Anlaşıl(a)mamanın ve yanlış anlaşılmanın önüne geçmenin en güzel yöntemi, her şeye ve her türlü olumsuzluğa rağmen, irtibatı asla kesmemektir. İlişkinin koptuğu yerde, nifak ve fitne hareket alanı genişler. İnsan ilişkileri güzelliklerini yitirir; gıybet, iftira ve kovuculuk gibi şeytanî vasıtalar devreye girer. |
05.09.2022 |
Mekke’deki ilahî kutsal eser, İbrahim’in yakarışının bir sonucu olarak inşa olur. Kâbe’nin mimarı İbrahim, yardımcısı oğlu İsmail’dir. İki Peygamber’in inşa ettiği kutsal Kâbe, Allah’ın evi Beytullah olur.
Kadim zamanlarda Mekke’de Kâbe’den yüksek binanın yapılmasına izin verilmezdi. Bu mukaddes binaya, ‘dört köşeli olduğu’ için Kâbe ismi verilmiştir. Kâbe’nin bir ismi de insanoğlu’nun ziyareti için ilk tesis edilen kutsal bina olduğu için Beyt-i Atîk de denilmiştir. (Eyüp Sabri Paşa, Kâbe ve Mekke Tarihi -Mir’ât-ı Mekke, 58)
Tevhid, Kâbe’den bütün alemlere yayılır. İbrahim’in yakarışı, kutlu neslinin peygamberler nesli olmasıyla sonuçlanır. Teslimiyet, İbrahim’in Hüda’ya itaatinin tezahürüdür. İbadet ve kulluğun nasıl ve nerede yapılacağı sorusu, İbrahim’in duasıyla cevap bulur. Tövbe ve bağışlanma kapısını gösteren, İbrahim’in yakarışıdır. O yakarış ki, merhamet kapılarını açar.
|
05.04.2022 |
Baba ailenin lideridir, reisidir, kaptanıdır, hükümdarıdır. Anne ise sultanıdır. Baba arkadaştır, dosttur, yarendir, atadır, cettir. Dertler, sorunlar, meseleler Babanın çözümünü bekler. Onunla problemler çözülür, meseleler sulh ve salah içinde halledilir. Hâsılı evlatlarını kendinden önce koruyan ve gözetleyen fedakâr insandır, baba.
Baba ne demektir? Baba, saygıdır, hürmettir, sevgidir, muhabbettir, beraber olmaktır, bir olmaktır, birlik olmaktır…
Çocuk, babası sebebiyle varlık alanına taşınır. Hayata bağlayan en önemli organ kalptir. Ama evlat için baba, vücut/beden ülkesinin enerji ve güç kaynağıdır. O kaynak her fani gibi söndüğünde veya dünyadan ahirete hicret ettiğinde evladın görünmeyen hayat ve gönül damarlarının bazısı kopar, hasar görür, yıpranır, örselenir ve cılızlaşır. |
15.02.2022 |
19.01.2022 |
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ![]() |