• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI

Anasayfa

Türkiye’de entelektüel denilince, akla laik, solcu, sosyalist, batıcı, çağdaş… kavramlarıyla nitelendirilen kesimler ge(tiri)lmektedir. Sosyal bilimler, siyaset bilim ve iktisat gibi sahalar, bu zevata, yani “Tanrı’nın seçkin kullarına” (!) özgü olarak düşünülmektedir. Bilim, felsefe, teknoloji, düşünce, sanat, edebiyat âdeta “bu ülke”nin beyazlarına verilmiş kutsal bir “hediye”dir.
10.07.2017
Son yıllarda, cami inşaatlarının nüfusla orantılı olarak rakamsal olarak artması sonucunda çok sayıda dernek kurulmuş ve bu küçük birlikler imarın sonunda da mabedin ihtiyaçları için varlıklarını devam ettirmişlerdir. Bir kısım (sayıları az da olsa) derneklerin, asıl amaç ve hedeflerinden ziyade bir çıkar ve menfaat çarkına dönmesi ile ilgili kaygılar/söylemler bulunmaktadır. Bu da Müslüman kimliğiyle örtüşür bir durum değildir. Dolayısıyla bu derneklerin kuruluşundan esas amacının tamamlanmasına kadar geçen süreçler içerisinde (gelir ve giderlerinin) dikkatli bir şekilde kontrol ve denetimlerinin yapılmasında büyük faydalar bulunmaktadır.
10.07.2017
Mescitler, bir mektep ve okul yerleri işlevini görmüştür. Hz. Peygamber (s), hicretten sonra Medine’de, öncelikle üç yeri hazır hale getirmiştir. Mescit, okul ve (Müslümanlara ait) pazar. Ashab-ı Suffa denilen sahibilerden bazı kimseler, sadece ilim tahsili için, birçok zorluklara katlanarak Peygamber Mescidi’nin etrafındaki hücrelerde/odalarda eğitimlerini sürdürmüşlerdir. Allah’ın Elçisi (s), kadınların eğitim ve soru(n)ları için bir gün ayırmış, böylece onların yetiştirilmesinin önemine dikkat çekmiştir.
10.07.2017
Mescit ve camiler, İslâm’ın işaretini taşıyan mekânlardır. İbadet ve dua, bu ruhanî atmosferlerde daha büyük bir önem kazanır. Camide yapılan ibadet, mabedin dışında yapılan kulluktan daha hayırlı ve bereketlidir. Mükâfatı/ecri de o nispette sınırsızdır.
10.07.2017
Öfkelerini yenenler/yutanlar, kurtuluş reçetesini uygulayan saadet erenleridir. Onlar ki, sadaka ve sabır ile Allah yolunda ilerleyerek Hakk kervanına katılmışlardır. Öfkenin panzehri, affetmektir. Affetmek, ilahî ruhtan nasiplenmenin işaretidir. Bağışlama, iyilik ve hayrın anahtarıdır. Dolayısıyla af, iyilik ve hayır, Hakîm’in sevdiklerinin başında gelir. İyilikte bulunmak ve hayrı yaymak, mü’min olmanın zorunlu/iradî bir sonucudur.
03.07.2017
Öfke, hayatın “doğal” bir parçası gibi sürekli karşılaşılan ve muhatap olunan, bazen de fâili olduğumuz bir “akıl tutulması” halidir. Engellenme, incinme, tahkir, ciddiye alınmama, tehdit, şantaj ve gözdağı gibi olumsuz hallerin âdetâ “zorunlu” bir sonucu olarak ortaya çıkan tepkisel bir hareket ve tavırdır. Gösterilen tepkiler, saldırganlık, kızgınlık, hışım, hiddet, şiddet, gazap ve zulüm gibi orantılı ve orantısız şekilde tezahür eder.
30.06.2017
Beden ve ruhun “mükemmel” birleşimi olan insan, varoluşunun kutsiyetini her dâim hatırlamaz. Yeme, içme ve cinsellik insanların bedeni yönüne tekabül eden hayvanî ruhunun fiilleridir. İnsanın bir de ilâhi nefesten üflenmiş ruhu vardır ki, o da varoluşunu aşkın hakikatler için devam ettirir. O ruhtur ki, bedeni bir hapishane, bir cendere, bir hücre kabul eder. Dünya denizinin kirlerinden kurtulmak ise, bedenin/nefsin isteklerine karşı “büyük cihadı” gerçekleştirmekle mümkündür.             Dünyeviliklerle insanları terbiye etmeye çalışan zâlim ve tağutlar, özgürlük ve aşkınlığın hazzını tatmayan gâfillerdir. Güçlü ve zorbanın yanında onunla bir ve beraber olanlar, ebedî olan ve lezzetleri dünya kelâmıyla ifade edilemeyen güzellikleri göremeyecekler ve hatta kokusunu alamayacaklardır. Geçici olan, çabuk biten, sönen ve yok olan varlık ve zenginlik, Hz. İbrahim’in tevhid sancağıyla yaptığı mücadelede yerle bir oldu.
13.06.2017
Kudüs, Venedik ve Mardin, insanlığın üç kadîm şehri olarak bilinmektedir. İslâm medeniyetin önemli bir parçası, bir İslâm şehri Mardin, sadece Müslümanlara mekânlık yapmış bir coğrafya değildir. Asur, Sümer, Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde de bir uygarlık merkezidir. Dolayısıyla farklı din ve inançların temsilcilerinin yüzyıllardır beraber yaşadığı bir şehirdir. Bu kapsamda cami, kilise, manastır, türbe, kümbet, kale ve medreseler, medeniyet göstergesi olarak varlıklarını korumuşlardır. Medeniyetleri birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu’nun kavşağındaki Mardin, Artuklu döneminde taşın estetiğe dönüşmüş şekliyle inşa edilmiş Ulu Cami’siyle görkemini korumaktadır. Yine dördüncü yüzyılda yapımı kesme taştan inşa edilmiş Deyrulumur Manastırı gözde mekân olarak çağlara meydan okumaktadır.
01.06.2017
Aşkın kitabını yazan Hoca Ahmed Yesevî, Türkistan’dan Anadolu’ya, oradan Avrupa’ya ve bütün dünyaya erdemi, bilgeliği yaydı ve Anadolu irfânının çok farklı coğrafyalara ulaşmasına vesile oldu. Onun söylediği Hikmetler, yüzyıllar boyunca gönül dünyamızı aydınlattı ve aşkın, edebin, bilginin, hakikatin en duru ifadesi oldu. İlahiyat ve felsefe sahasında önemli çalışmaları bulunan Bayram Ali Çetinkaya, Hoca Ahmed Yesevî'nin hikmetlerini bugünün insanı için yeniden yorumluyor. Aşkın Yol(un)da İnsan, Ahmed Yesevî'nin Hikmetler'inden yola çıkarak ilim, irfan, yaratılış, akıl, nefs, inanç, kulluk, irşad ve ibadet gibi kavramlar üzerine hikmeti hedefleyen bir tefekküre davet ediyor okuru.
26.05.2017
Türk-İslâm tarihinin en önemli simalarından olan Hoca Ahmed Yesevî, taşıdığı ahlak felsefesini Hikmetler’iyle insanlara ulaştırmaya çalışan, toplumu “ahlak” ile fazîletlendirmeye gayret eden öncü şahsiyetlerden… Onun hikmetleri, maneviyat bahçesinden güller dererek insanlığa aşk ve irfân aşıladığı kadar aynı zamanda insanlığın en temel problemlerinden biri olan “ahlak” düzleminde değerler sunuyor. Telif edildiği zamanı ve mekânı aşıp büyük bir coğrafyaya ve yüzyıllara hitap eden Yesevî Hikmetler’i, şüphesiz bugünün insanının sorularını cevaplayacak ve müşkillerini çözecek önemli mesajlar veriyor. Bayram Ali Çetinkaya, Bilgelik Pınarı’nda, Yesevî’nin tefekkür zeminini keşfe ve Onun irşad yolunu takibe davet ediyor okurunu. Yesevî düşüncesinden ahlâk modelleri çıkarma gayesi, bu kitaba ilham kaynağı oluyor. Bu çerçevede eser Yesevî’nin metafizik, bilgi ve ahlâk sistemini metodolojik bir şekilde çözümleyen makalelerden oluşuyor.
25.05.2017
... 40 ...
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam5
Toplam Ziyaret148841
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI