• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI

Anasayfa

Taklitçinin aklı, sınırlıdır. Hayallere kapalıdır. Mütehayyile gücü, dumura uğramıştır. Çare, taklit ettiklerinde vardır. Sorunlar ve hastalıklara karşı deva, tâbi olmayı zorunlu olarak hissettiği uygarlıktan başka yerde aranmaz ve bulunmaz. Çağı da, hayatı da, tarihi de kurtaracak olan yegâne Mesih, sömürenlerin ve emperyalistlerin, kısacası zulmü yaşatanların ortaya koydukları sahte cennetlerde bulunmaktadır. Dünyadaki o cennet, taklitçi için ulaşılması gereken bir ikondur, idealdir. Kendini eğitenlerin, taklitçisi olmuştur, ama o farkında değildir. Beyninin, aklının ve kalbinin, kendisini yönetenlerin ilaçlarıyla/efsunuyla mutasyona uğradığını hiç düşünmez. Taklitçi, kendisine ait olanı, tarihi, birikimi, zaferi; hâsılı onun olanı, başkasının lütfuyla elde edildiğini düşünen zavallıdır. Kendi kimliğini yitikleştirmiş ve kişiliğini yok etmiştir.
09.11.2018
Yaşama son verme hakkını kendisinde görenler, bunu öncelikle çıkar ve menfaat elde etmek için, kısaca dünyevî amaçlar için gerçekleştirmektedirler. Makam ve mevki talebi, kıskançlık ve rekabetle örtüştüğü zaman, kötülenmiş nefis, başka ruhları bedenlerinden ayırma caniliğine/vahşiliğine düşebilmektedir. Müslüman öldürmez, zira o ‘başkasının kendisinden emin olduğu kimsedir.’ Bundan dolayı İslâm ümmeti, elinden ve dilinden güven içinde olunan toplumdur.
01.11.2018
Bazı sorunlarıyla beraber İmam Hatip Liseleri’ndeki meslek dersleri öğretmenlerinden daha duyarlılık/hassasiyet beklentisi, biz velilerde ayrı bir yer tutmaktadır. Gerek veli toplantılarında gözlemlediğimiz bir takım sıkıntılar ve gerekse öğrencilerin ifade ettikleri meslek derslerindeki bir takım ‘garip’ uygulamalar, gönül kırıklıklarına sebebiyet vermektedir. Meslek dersleri öğretmenlerinin kendi sorunlarıyla birlikte, öğrencilerle özel olarak ilgilenmeleri belki mümkün değildir. Ancak, hiç olmazsa onlara karşı daha sevecen, daha muhabbetli olamazlar mı? Onlara sevgiyi, sevgiyle öğretemezler mi? Not ve diğer unsurları, sınıftaki otoriteyi sağlamak için bir tehdit unsuru olarak kullanmasalar daha iyi olmaz mı? Onlara mesafeli değil de, sevgiyle yaklaşmaları mümkün değil mi?
26.10.2018
Suç, erdemli kişilerle önlenebilir. Suçlu yaptığı yanlışlıklarla mükâfatlandırılma şımarıklığına düşürülmemelidir. Kötü eylemlerin failleri, misliyle orantılı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Aksi takdirde kaos ortaya çıkar. Hak, hukuk ve adalet tahakkuk etmez. Gerçekleşmeyen ve geciken adalet, bir başka zulme kapı aralar. Dolayısıyla insan ve toplum vicdanı yara alır; ümitsiz ve umutsuz halklar haline dönüşür. Cezasız kalan kalan suçlar ve kötü eylemler, adalet mekanizmasını hedefler. Suçun yayılmasını ve suçluların çoğalmasını sağlar. Kanunlar ve kurallar, işlevselliğini yitirir; aile, toplum ve devlete zarar verir, yıkım ve felaketlere sebep olur.
18.10.2018
Devletin ve milletin hazinesini zenginleştiren ve maliyesini dengeleyen yöneticiler, tutumlu ve iktisatlı olmazlarsa, memurlar da halk da onlara uyar. Böylece gereksiz ve aşırı harcamalarla müsriflik yaygınlık kazanır. Bilinmelidir ki israf, ülkenin ve bireyin servetini yıkıp yok eden en zararlı kemirgendir. Koçi Bey, Risalesi’nde, yöneticiler, amirler ve memurların iyi yetişmiş, faydalı kimseler olması gerektiğine yer vermektedir. Ona göre iyi ve dene(nmiş)yimli, din ve devleti kayıran adam azdır. Yaramaz adamlar ise çoktur ve onlar iyilerin düşmanıdır. Akıllı ve çabuk kavrayışlı kimseler, aklı başında basiret sahibi ve iffet sahibi kimseler oldukları için tercih edilmelidir. Hüner ve yeteneğine göre, bu donanımlı liyakat ehli kimselere, gerektiğinde iltifat edilmeli, ödüller verilmeli, terfi ettirilmelidir. Yani başarı ve fayda ödüllendirilmelidir; ancak başarısızlık ve zarar ise cezalandırılmalı, hesap sorulmalıdır.
12.10.2018
Mutlu toplumlar, iyi, doğru ve sabırlı yöneticiler için, bir emanettir. Onların mal, can, namus, nesil, akıl, inanç ve dinlerini korumak, emin idareciler için kutsal bir vazifedir. Zira her emanet bir sorumluluğu getirmektedir. Medeniyet Peygamberi’nin (s) dediği gibi, “hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden mes’ulsünüz.” Bu nebevî hikmetli söz, toplumu ve milleti güdülecek bir koyun sürüsü gibi görme anlayışını yansıtmamaktadır. Bilakis insanı yönetme sanatı olarak siyasetin ne kadar büyük bir sorumluluk, yetkinlik ve kabiliyet gerektirdiğini göstermektedir.
12.10.2018
Kâğıt, kitabın varlık bulması için en önemli bir nesnedir. Kâğıt ve kitabın kokusu, taliplerince kokuların en güzelidir. Kitaplar ise, okunmak için vardır. Ülkemiz, kitap basımında dünyada on birinci sırada iken, okuma oranı bakımından Unesco’nun verilerine göre seksen altıncı sıradadır. İnsanlarımızın ihtiyaç listesinde kitap, okuma oranın üç katından daha fazla bir sıralamaya inmektedir.
04.10.2018
Kufelilerin ihaneti ve sadakatsizliği karşısında “izin verin dönüp gideyim” diyen Hz. Hüseyin’le birlikte oğlu, Ali el-Ekber de şehit edildi… Zalimlerin kan dökme, bu cesur insanlarla sınırlı kalmadı… Hz. Ali’nin, Hz. Hasan’ın, Ca’fer’in ve Akil’in çocukları, şehadetin evlatları olarak dedelerini mirasını korudular… Susuzluğun ve açlığın kuşatması altında çölün yakıcı kızgın kumları üzerinde dudakları korumuş, şehitlerin efendisi olmuş yetmiş kahraman… Zorbalar, onların kanlarıyla doymadılar… Mübarek vücutlarına her türlü vahşeti sergilediler… Ehl-i Beyt’i esir aldılar… Kadın ve çocuklara her türlü hakaret, tahkir ve kötü muamelede bulundular ve eziyet ettiler… Fatıma ve Ali’nin cesur kızı Zeyneb’in, Hz. Hüseyin şehit edilmesi emrini veren Yezid’in katil valisi Ubeydullah b. Ziyad’a karşı yaptığı onurlu konuşması, cesaretin ve vakarın, kısacası ruh yüceliğinin bir göstergesiydi…
28.09.2018
Fitne zamanlarında Hz. Osman’ı koruyan ve ona sonraları kendilerinin mahrum kaldıkları ‘su’yu taşıdılar. Cesur ve vakur duruşlarıyla dedeleri ve babaları gibi, zâlimlerin yüreklerine korku saldılar. Şehit edilen babalarının ruhunu, tarihe taşıdılar. Hz. Hasan böylece, babasından sonra kısa süre de olsa halife oldu. Ancak Muaviye ve Ümeyye oğulları politika ve oyunları iyi bilen bir aile olduğu için, Hz. Hasan kan dökülmemesi için iktidardan vazgeçmiştir. Kufelilerin -babasına yaptığı gibi- sözünde durmayan ve yerine getirilmeyen davet ve vaatleri, Hasan’ı ve Hüseyin’i de şehitlik mertebesine ulaştırdı.
28.09.2018
Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ile 1. Kademede gerçekleştireceğimiz derslerde klasik ve modern dönem İslam Düşünce Tarihini inceleyeceğiz.
21.09.2018
... 34 ...
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam195
Toplam Ziyaret149031
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI