• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan’ın Eğitim Anlayışı Hakkında Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya İle Söyleşi-2

Söyleşi: Fatma Tamer

Es’ad Coşan Hocayı yaşadığı dönem açısından düşündüğünüzde, ferdin ve toplumun eğitimi konusunda nasıl bir metot uygulamıştır?

Toplumu eğitme konusundaki yaklaşımı; benim gözlemlediğim kadarıyla hem görsel hem de medya alanında aylık dergiler, gazeteler… kadınların eğitimi, çocukların eğitimi ve her evin bir okul olması konusunda çok hassastı. İslam dergisi 100 binlerin üzerinde her ailenin evine, esnafından tutun, akademisyenlere kadar farklı işlerde olanların, evlerine veya ofislerine, bürolarına giriyordu. İlim-Sanat dergisi entelektüel anlamda çok yüksek nitelikte bir dergiydi. Tıpla ilgili bir dergi vardı Panzehir. Bunlar uzun yıllar toplumu, bireyleri, fertleri, anneleri, babaları eğitti ve onların çocuklarını eğitti.

Aile kampları yaptı. Otellerde aileleriyle beraber takipçileriyle birlikte oldu. Ailenin önemini çok iyi kavradığı için, bugünkü ailelerdeki dejenerasyonu Es’ad Hocamız belki 1980 li yıllarda fark etti, gördü. Aileyi korumak için çok önemli faaliyetlerde bulundu.

Sosyal anlamda devletin, toplumla, milletle beraber paylaşmasına ve emperyalist güçlere karşı devletin savunulması konusunda çok hassastı. Vatan, millet, bayrak, ezan, din, kutsal... bunlarla devletin, milletin, vatanın oluştuğunun bilincinde idi.

O sadece tipik bir tarikat şeyhi değildi. Bir dergâh üstadı değildi. Bir anlamda toplumla iç içe olan, toplumu bilinçlendirmeye çalışan. Entelektüel anlamda, fikri ve zihni anlamda hem eğitim kurumlarını, diğer taraftan aile içindeki eğitime, sosyal eğitim yani örgün eğitim, okulların açılması Asfa ve diğer okulların, kolejlerin açılması… Arapçaya önem vermesi, batı dilini bilmesi, herkesin kendi alanında yetkin, alanında uzman olması konusunda çok dikkatliydi ve bunları önemsiyordu.

Özgüveni sürekli topluma aşılıyordu. Yani bu toplumun aslında durdurulan bir imparatorluk olan Osmanlı’dan sonra onun devamı olan Cumhuriyet’te ayağa kalkacağına inancı tamdı. Vefat edinceye kadar da bu mücadelesini, gayretini, çabasını hem yurt içinde hem de yurt dışında sürdürdü.

Toplumun örgün eğitimi konusunda Akra bu konuda çok nitelikli yayın yaptı. Müzik programları, dini ilimler, aile, helal yiyecekler, sağlık, çocukların eğitimi konusunda bir radyo, ilk defa bir radyoculuk bu anlamda bir okul gibi Es’ad Hocamızın kurmuş olduğu Akra’yla olduğunu gözlemledim.

Siyasal anlamda da toplumsal bilincin oluşması için de çok çaba sarf etti. Ama bağnaz kutuplaştırıcı, bir siyaset ve dünya görüşüne sahip değildi. Hacı Bektaş-ı Veli çalışması, ülkemizin alevi vatandaşları tarafından da ona karşı büyük bir teveccühün olduğunu biliyorum. Hacıbektaş Veli’nin Makalat adlı eseri.. Böyle birleştirici bir tevhid toplumu oluşturmak için gayret gösterdi Es’ad Hocamız.

  
64 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam46
Toplam Ziyaret149613
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI