• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Selam Verdiğinde Selamını Almamak -Birbirimizi Sevmenin Formülü-
Müslümanın kardeşi üzerindeki haklarından birisi, selam verildiğinde selam almak, yani karşılık vermektir. Yapılması gereken; selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle, hiç olmazsa aynı selamla karşılık vermektir.
“Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.” (Nisâ, 86)
Nitekim bugün gönül incinmelerine sebebiyet veren hususlardan birisi, selam vermemek veya verilen selamı almamaktır. Enaniyet ve kibir, bahsi geçen durumlarda öne çıkmaktadır. Hz. Peygamber’in (s) adetlerinden ve tavsiyelerinden birisi, yeni tanıştığınız birisinin adını, nereli olduğunu, anne ve babasının kim olduğunu sormamızı istemesidir.
Selam bugün düşünülenden daha kapsamlı bir edep durumunu ifade eder. Öyle ki selam edebi gereği, kişi kendi evinin dışında yabancı bir eve girdiğinde selam vermeden oraya girme teşebbüsünde bulunmamalıdır. Bu hayırlı ve sonuçları itibariyle olumlu bir uygulamadır. Şüphesiz selamların en güzeli Allah’a ve Resûlü’ne verilen selamdır.
Hz. Peygamber, selamın değerini anlatırken selam ile iman arasında varoluşsal bir ilişki kurar:
“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki; İman etmeden Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de iman etmiş olmazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir işi göstereyim mi? Selamı aranızda yaygınlaştırınız.” (Müslim, İman: 17; Ebû Dâvûd, Edeb, 27)
Konuşmaya başlamadan önce selamın verilmesi gerekir. Selam vermeden önce yemek davetinin yapılması uygun bir yaklaşım tarzı değildir. Selamda ölçü, binekte olanın yürüyene, yürüyenin oturana, az sayıda olan grubun çok sayıdaki gruba, küçüklerin büyüklere selam vermesidir.
Bir yere girildiğinde, selam vermek adeta orada bulunanlara ödenmesi gereken bir borç gibidir. Ayrılırken selam vermenin bereketi, yapılacak hayırlı işlere ortak olmak kadar çoktur.
Selam vermemek, cimrilikle eşdeğer kabul edilir. Onun için Peygamberimiz, selamın yayılmasını, açların duyurulması, sıla-i rahimde bulunmasını, gece herkes uykudayken namaz kılınmasını cennete açılan kapıların anahtarı olarak görmektedir.
Allah katında derecesi yüksek olan kimse, muhatabından önce selam verme çabası içine girer. Müslüman kardeşine selam vermek, yanına gelince ona yer göstermek ve hoşlandığı isimle hitap etmek aradaki muhabbeti ve sevgiyi artırır.
Yine tatlı dille konuşmak, selamlaşmak ve yemek ikram etmek, cennete götüren amellerdir. Tanıdığına ve tanımadığına selam vermek, erdemli bir davranış modelidir. Tanımadığına selam vermek, bazı zaman ve mekânlarda garipsenerek tuhaf bakışlara neden olmaktadır. Ancak tanımadığından başkasına selam vermemek kıyamet alameti olarak nitelendirilmektedir.
  
158 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam152
Toplam Ziyaret149863
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI