• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Cami Avlusundaki Tıbbıyeli ‘Hayalim Nobel Almak’-1

Bayram Ali Çetinkaya

       

Osmanlı’nın payitahtı yeşil Bursa, ilim, hikmet ve irfan merkezi ruhanî bir şehirdir. Âlimler, ârifler ve âkiller bu mübarek şehrin insanına erdemi anlatmışlar. Hayır ve iyiliğin bereketini taşımışlardır.

            Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş şehir, Osmanlı’dan önce de başka uygarlıklara mekânlık yapmıştır. Şehrin Batı yönünde üniversite ile ana merkez arasında, Uludağ’ın güzelliklerini alan Orhan Gazi’nin hanımı Nilüfer Hatun ismini taşıyan bir ilçe bulunmaktadır. İçinden geçen Nilüfer Çayı da ilçe, maddî ve manevî havasıyla, insanlara nefes aldırmaktadır.

 

Ruhların Dinginleştiği Konak Camisi

Ruhların dinginleştiği mekânlar olan camiler, Nilüfer ilçesinde de bulunmaktadır. İlçenin merkezindeki Beşevler Mahallesi, Konak Cami’siyle âdeta tüm ilçeye hükmetmektedir. Çalışanı, emeklisi, memuru, amiri, işçisi, öğrencisi, öğretmeni, subayı, doktoru, mühendisi, hâsılı farklı meslek guruplarından inananlar, caminin manevî atmosferine kapılıp yakın ve uzak yerlerden gelerek buluşurlar.

Üçüncü bin yılın dokuzuncu senesinde inşaatına başlanan Konak Camisi, dört yıl gibi bir sürede tamamlanır. Böylesine büyük mimari yapının kısa sürede bitmesinde, cemaat içindeki müteahhitlerin ve mahalle sakinlerinin büyük payı bulunmaktadır. Burada özellikle Konak Cami Derneği’nin ve başkanı Selahattin Bey’in gayret, emek ve çabasını zikretmek gerekmektedir.

İki bin kişiyi kendi yüreğinde ve gönlünde taşıyan caminin havadar oluşu, kıraatları güzel İmam Efendi (Mehmet Ali Hoca) ve Müezzin (Salih Hoca) efendileriyle sizi başka âlemlere götürmektedir. Kubbelerin akustuğine çarpan ilâhî kelamın sesi, sade duvarlara geri dönerek gönüllere nüfus etmektedir. Vakit namazlarında bile kalabalık olan bu mukaddes mekân, yoğun ve müdavim cemaatiyle size Cuma namazı kılıyor hissi vermektedir. Sabah namazı kılınmadan önce okunan Kur’ân tilaveti insana doyumsuz anlar yaşatır. Adeta sizi Hakk’ın huzuruna hazır hale getirir.

Bu kutsal Mabedin dışı da içi gibi ruhanîdir. İnsanı rahatlatır, huzur verir ve teskin eder. Kötü duygular ve karmaşık fikirler gider, yerini hayata olumlu bakmanın güzelliklerine bırakır. İş ve evdeki gerginlikler Konak Camisi’nde huzur ve mutlulukla yer değiştir. Oraya alışan, artık başka bir cami arayışından ziyade Konak Camisi’nde olmayı arzular. Konak Camisi, adeta Beşevler’in (Nilüfer) ‘Ulu Camisi’dir. Görüşmeler, buluşmalar, konuşmalar, sohbetler Konak Camisi’nin avlusunda veya mevsimine göre çay ocağında yapılır. Orası medeniyetimizde İslâm şehirlerinde olduğu gibi, merkezdir, kaynaktır, ocaktır. Dertler ve sorunlar, bu kutsal mabedin çevresinde dillendirilir ve çözümlenir. Hatıralar, memleket hikayeleri, yaşanan hadiseler, mahrem olsun olmasın yine bu ruh üfleyen mabedin avlusunda anlatılır ve dinlenilir.

Ramazan aylarında Konak Camisi’nin birçok güzelliklere mekânlık yaptığını anlattılar. Kutsal mabedin nezih bahçesinde, Ramazan ayı boyunca, iki günde bir iftar yemeği verilmektedir. Geleneksel hale gelen bereketli iftar sofraları, öncesinde büyük bir özenle hazırlanarak masalar er-Rezzâk’ın verdikleri nefis yemekler ve iftarlıklarla donatılır.

Ezan okunmadan önceki dakikalarda, ayrı bir heyecan yaşanır. Yapılan tatlı sohbetler ve gülen mutlu yüzlerin görüntüsü ayrı bir güzeldir. İftar sofralarını davet edilmek üzere garip guraba araştırılıp buyur edilir. İşte o iftar anlarında dışarıdan bile görülüp hissedilen katılanların gözlerindeki pırıltı, gönüllerindeki mutluluk, görülmeye değerdir. Nitekim Beşevler Konak Camisi’nin bu hayırlı ve faydalı ramazan iftar geleneği, birçok yakın ve uzak camiye örnek olur.

 

Cami Avlusu Memleket Resmi Gibidir

Konak Camisinin avlusu, bir memleket resmi gibidir. Türkiye’nin her coğrafyasında insanlar, mü’minler, kardeşliğini burada yaşarlar. Konya’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Diyarbakır’a, Edirne’den Kars’a, Ardahan’dan Kayseri’ye, İzmir’den Van’a, Antalya’dan Samsun’a, İstanbul’dan Ankara’ya, inananlar, hakikatin mekânında saf tutup kulluğun farkına varırlar. Hepimizin Hz. Adem’in (a.s.) çocukları olduğunu, Hz. İbrahim’in (a.s.) milleti, Efendimiz Hz. Muhammed’in (s) ümmeti olduğunun şuurunda olan Konak Camisi cemaati, doğdukları şehirleri unutmasalar da, şu anda yaşadıkları şehirde her gün ve her namaz vakti buluştukları cami arkadaşlarını görmenin hoşnutluğunun her dâim farkındalar.

Caminin etrafına yapılan şadırvan, -bir annenin kundaktaki çocuğunu beslemesi gibi- Ulu şehrin Uludağ’ından karların erimesiyle gelen tatlı sularını, namaz kılan ve kılmayan herkese cömertçe sunmaktadır.

İmam Efendi’nin lojmanın da bulunduğu avluda şadırvan, çay ocağı, masalar, çınar ağaçları ve büyük beton saksılarda dikilmiş rengârenk çiçekler, Ulu Mabedin çevresinin de bakımlı olduğu izlenimi vermektedir.

  
792 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam144
Toplam Ziyaret149387
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI