• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Eve Dönünceye Kadar Yaşamak Tükenen Su ve Yemek-1

 

Bayram Ali Çetinkaya

 

İstanbul’da, Üsküdar iskelesi yanında, Mimar Sinan’ın inşa ettiği Mihrimah Sultan Cami’sinin karşısında, sahilde sabahın erken saatleri... Hava serin, denizden gelen sert rüzgâr insanın adeta yüzünü yakıyor. Bir seyahatim nedeniyle evden erkenden çıkmıştım. Meydanda birkaç ayakkabı boyacısı, boğazın kenarında açık havada tezgâh kurmuş, müşterilerini bekliyorlar.

Vaktimin olmasını fırsat bilerek ayakkabılarımı boyatmak istedim. Boyacılardan birine yaklaştım, tam oturup ayakkabımı boyatacaktım ki, tezgâhın sahibi: ‘Ben siftah yaptım, yandaki arkadaşım siftah yapmadı’ dedi ve siftah yapmayan arkadaşına işaret ederek ilave etti: ‘O boyasın.’

Boyacı amcanın verdiği cevaba çok şaşırdım, ‘biz bunları tarihimizden örnekler olarak veriyor, Osmanlı medeniyetinden örnekler olarak anlatıyoruz. Bu tür olayların bu zamanda olacağını hiç düşünmezdim’ dedim. Bu yaşadığım olayla, mazide kaldığını düşündüğüm değerlerin bugün de yaşatıldığını ve Osmanlı medeniyetinin ahlâk mirasının hâlâ canlı olduğunu gördüm. Meslektaşını kendisine tercih eden boyacıya şunları söylemeden edemedim; ‘Lise ve üniversite yıllarında öğrenciyken sizin yaptığınız gibi erdemli davranışları hocalarımızdan duyar, bir efsane gibi biz de başkalarına anlatırdık.’

Gerçekten İstanbul’u, ticaretin, rekabetin kızıştığı bir mekân olarak düşünür, bu türden bir meslek dayanışmasının halen var olduğunu hiç tahmin etmezdim. Para, çıkar ve menfaatin zirve yaptığı yerlerden biri olan Üsküdar düşünüldüğünde, gösterilen inceliğin, diğerkâmlığın değeri daha da artacaktır.

Medeniyetimizde gönül zenginliği, mal ve servet zenginliğinden önce gelir. Gönül dünyası zengin olanların inşa ettiği bir medeniyetin temsilcileri, bencil ve faydacı/çıkarcı bütün olumsuz hallerden azade olarak, başkalarının da var olduğunu her daim zihinlerinde tutarlar.

Tıpkı İstanbul Üsküdar’da gördüğümüz hadisenin bir benzerine Anadolu’da rastlamak mümkündür. Konya’nın Yunak ilçesinde dükkanların önündeki geniş olmayan kaldırım üzerinde boya sandıklarını yerleştiren ayakkabı boyacılarını görebilirsiniz.  Kısa tabureleri üzerine oturmuş ve elleri kollarına kadar sıvanmış boya ustaları, yan yana dizilerek gün boyunca ayakkabıları boyayıp parlatırlar. Bu durum hala devam ediyor mu? Bilmiyorum.

Orada bulunan boya sandıkları ise, rengârenk bir şekilde gözleri kendine çeker. Sandığın üzerinde yanyana ve merdivenvarî, basamaklı olacak şekilde çeşitli renklerdeki boya dolu cam şişeler yerleştirilmiş olur. Bu boyacılar içerisinde diğerlerinden farklı bir sima göze çarpar ki, o Boyacı İsmail Amca’dan başkası değildir.

Boyacı İsmail, sempatik, yuvarlık yüzlü, başında sürekli bir takke olan munis, temiz, iyi kalpli, candan, samimi ve işinin eri bir insandır. Adeta boyacılığa yeni başlamış genç bir adam gibi, büyük bir zevk ve heyecanla işini severek yapan Boyacı İsmail, ayakkabı boyalayıp parlatırken, âdeta kalpleri de parlatır.

Gelen kirli, çamurlu ve tozlu ayakkabılar, onun için sorun teşkil etmez. Zira Boyacı İsmail, gelen müşterilerine saygısını, ayakkabılarına karşı da gösterir. Öncelikle ayakkabıları her türlü çamur ve tozdan arındırır. Dikdörtgen şeklindeki sert sünger üzerine boya sürmek için kullandığı bir metal vardır. Bir tarafı hafif çapraz kesilmiş geniş ve yassı metal çubukla ayakkabının kenarlarındaki çamur parçalarını temizler. Daha sonra, uzun kıllarla yapılmış fırçaları iki eline alır, hızlı ritmik hareketlerle bir sağa bir sola vurarak temizler. Yine boyaya geçmeden önce, yanlış hatırlamıyorsam badem yağıyla veya başka bir maddeyle ayakkabının üzerinin paklanmasına sıra gelirdi.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra, esas boyama işi başlardı. Metal çubukla özel kaliteli olan boyadan belirli bir oranda alması gerekirken, oğlu Kadir’in boyayı çok kullanıyorsun ikazına rağmen, baba İsmail, fazlasıyla aldığı boyayı ayakkabının üst derisiyle buluşturur. Sünger darbeleriyle ayakkabının bütün noktalarına iyice yetirdikten ve boyaladıktan sonra, onları kuruması için bir müddet bırakır. Daha sonra yine hem boya kalıntılarını gidermek ve hem de parlama safhası için (iki) büyük fırçalarla sağlı sollu hareketler yaparak sağ ve sol ayakkabıları boyalar. Akabinde cila sürüp, kadife bezle hızlı hızlı siler ve fırçalar.

Ayakkabıları boyalarken, İsmail Amca, güler yüzüyle tebessüm ederek sizinle sohbete devam eder. Ancak o boyama işini adeta kutsal bir seremoni havasında yapardı. İşinizi biliyorsa neler yaptığınızı sorar. Bizler öğrenci olduğumuzdan dolayı, daha çok okul veya fakültedeki eğitim üzerinde konuşmalar, boyama sürecine refakat ederdi.

  
591 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam199
Toplam Ziyaret146283
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI