• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Hakimleri ve Mahkumları Ziyaret-2

 

 

Bayram Ali Çetinkaya

Yine Ankara’dan üst düzey hukukçular gelir, Hüseyin Dayı’nın evine. Oğlu avukat olduğu için, beraberinde arkadaşları olan hâkimlerden oluşan bir gurup insan Hüseyin Dayı’nın sıcak ve bereketli evine misafir olurlar. Eşi Kerime Yenge, birbirinden nefis ve lezzetli yemekleri, onlar gelmeden çok önce hazırlar. Misafirlerin hal hatırlarını soran Hüseyin Dayı, oğlu ve akranı konuklardan yalnız kalıp rahat etsinler diye izin ister. Onların içki alabileceklerini düşünerek ‘sizler tedarikli gelmişinizdir… ben camiye namaza gideceğim’ diyerek oradan ayrılır. Gerçekten de bu kötü alışkanlığı olan bazı hukukçular, kendi aralarında konuşurlar. Akli selim bazıları, Hüseyin Dayı’nın aslında verdiği mesajı ve dersi anlayarak ‘Hacı evinde içki içilmez’ diyerek böyle uygun olmayan bir durumun önüne geçerler.

Hakikatte Hüseyin Dayı, onlara kırmadan, dökmeden nezaketle önemli bir ders vermiştir. Ancak daha sonra bu olayı duyanlar, Hüseyin Dayı’ya yüklenirler. Onlara izin verdiği diye kendisini eleştirenlere Hüseyin Dayı, hikmetli bir sözle cevap verir: ‘O adamlar, peygamber postunda oturuyorlar. Onlara akıl verecek bir seviyede değilim. Onlar her şeyi en iyi kendileri takdir ederler. Ne yapacaklarını benden daha iyi bilirler.’ Aslında bu olayı anlatan oğlu İbrahim de babasını takdir eder. Kültürümüzdeki bir sözle olayı özetler: ‘Hayvanın hatırı yoksa, sahibinin hatırı var’ diyerek babasının bilge tavrından dolayı bu hadiseyi hiç unutmaz.

Yani özetle, Hüseyin Dayı’yı, bir taraftan hâkimler onu ziyaret eder, evinde misafir olur. Diğer taraftan o, hem savcıları makamlarında ziyaret eder, hem de mahkumlara yoğurt, baklava ve çay götürerek onların gönüllerini hoş tutar.

Garip guraba, fakir fukara, Hüseyin Dayı için ilgilenecek en önemli kimselerdir. Onlar kimsesiz, muhtaç ve yalnız oldukları için, bu ihtiyaçlarına bir nebze de olsa merhem olmak ister. Bu güzel insanın sık sık gittiği, Yunak’ın merkezinde bulunan demli ve sıcak çayların eşliğinde muhabbet ve sohbetin yapıldığı bir park bulunmaktadır. Ortasındaki büyük dut ağacının merkezi bir terazi gibi durduğu bu park, sonradan köklü değişiklikler geçirerek eskinin hatıralarını gölgeleyerek modern bir parka dönüşmüştür. Tellerle tutturulmuş ahşap sandalyeler ve masalar, yerini plastik maddeden yapılmış oturak ve dayanaklara bırakmıştır.

İşte bu parkta bulunduğu bir sırada, Hüseyin Dayı, arkadaş ve dostlarıyla tatlı sohbetler yapmaktadır. O, bir müddet sonra oturduğu gruptan ayrılır. Zira yalnız oturan bir garibanı görür. Tanımadığı, yabancı bir kimse suspus bir şekilde sessizce tek başına oturmaktadır. Yanına gider onunla sohbete başlar. Büyük ihtimalle ilçedeki yüksek bir bürokratın babasıdır, yalnız oturan adam. Yalnızlık çekmemesi için, onunla sohbet eder. Çay ikram eder, beraber yemek yerler. Böylece Hüseyin Dayı, onun için sıradan olan erdemli davranışlarından birini yine gösterir.

  
661 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam165
Toplam Ziyaret146249
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
                                               






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI